Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Torbjörn Johannesson är lyssnarnas sommarvärd i år.  Bild: Sveriges radio
Torbjörn Johannesson är lyssnarnas sommarvärd i år. Bild: Sveriges radio

Sommar i P1: Torbjörn Johannesson

Lyssnarnas sommarvärd Torbjörn Johannesson har många visdomar att dela med sig av – men vet inte hur han ska göra dem tillräckligt spännande.

Torbjörn Johannesson tycks ha en lite svår relation till drama och spänning. På ett vis är detta naturligtvis välkommet. Johannessons arbete som yrkesofficer kräver ett utjämnat, nedkylt temperament. En skalle som ej förförs av det vilda, utan låter saker och ting förbli små.

Och inom konsten att göra saker små är Torbjörn Johannesson verkligen en häxmästare. Han stannar i sitt sommarprogram flera gånger till vid ämnen som borde vara gripande och skakande – men som här känns lite flata. Under göteborgarens nittio minuter förekommer helikopterfärder och torpeder. Johannesson talar om avståndet till sin familj, allvaret i hans tjänst.

Vem?

Torbjörn Johannesson är vald till lyssnarnas sommarvärd 2020. Han är en yrkesofficer som har gjort utlandstjänst i Syrien, Afghanistan och Kosovo.

Han rör sig i en helt okänd verklighet. Men det är märkvärdigt sällan som 55-åringen lyckas översätta detta till lyssnaren på ett livligt vis.

”Det är lätt att tro att han går runt med automatkarbin”

Sen är Torbjörn Johannessons främsta syfte inte dramatik; tvärtom. Han vill slita ner våra muskulösa, tunga fantasier om krig och tjänstgöring i utlandet. Han vill omprogrammera vår syn på militären.

Man skulle kanske kunna anta att Johannesson driver runt över Syriens sandbanker med en automatkarbin i famnen, en dolk i stöveln och helig vrede i huvudet. Vilket inte är helt riktigt. Också hans dagar kan vara fria från laddning – Johannessons arbete utgår rent av från att ingenting ska ske.

Men trots en hel del insikter, trots programmets fina grundmaterial blir detta sommarprat alltför behärskat. Johannesson må avyttra en hel del fördomar om sitt yrke, men han bekräftar flera andra. Bland annat den om militären som ganska humorlös.

Sommarpratare den 16/7: Linda ”Miss Li” Karlsson, musiker

Missa inte det senaste från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.