Författaren och youtubern Therése Lindgren sommarpratar P1 den 2 juni.
Therése Lindgren debuterar som sommarvärd i P1. Bild: Amanda Parkkinen

Sommar i P1: Therése Lindgren

Therése Lindgren är en skicklig berättare, som kan levandegöra sin historia av psykisk ohälsa. Men något skaver när allt fler influencers fångar likes med ångest.

ANNONS

Vi kommer direkt in i väntrummet hos psykolog. Therése Lindgren har träffat många, och fått diagnoserna PTSD, depression, utmattning, ångestsyndrom och paniksyndrom. Nu är det panisk oro hon söker hjälp för.

Det var under sin första sjukskrivning för utmattning som Lindgren upptäckte Youtube, genom lättsamma sminkvideor som hennes utbrända hjärna kunde ta till sig. I dag är hon en av Sveriges mest framgångsrika youtubers, tillika bästsäljande författare.

Och ändå – oro, hypokondri, tvångstankar. Det sipprar fram då och då även i det välformulerade sommarpratet.

Vem?

Therése Lindgren, 33 år, är född i Nynäshamn och bosatt i Stockholm.

Hon startade sin Youtubekanal 2013 och har i dag över en miljon följare.

Boken ”Ibland mår jag inte så bra” blev årets mest sålda fackbok 2016. Lindgren har även skrivit ”Vem bryr sig?” om veganism och djurrätt.

Är medlem i Mensa.

Allt det här finns beskrivet i Lindgrens bok ”Ibland mår jag inte så bra” och i otaliga videoklipp, men det är effektfullt att höra Lindgrens ensamma röst berätta. Hon målar upp levande scener med både detaljrikedom och kontext.

ANNONS

Lindgren kallar sig en virtuell storasyster, men det finns en baksida. En tjejjour berättade för några år sedan att det nästan hade slagit över åt andra hållet. Tjejer så unga som 10 år pratade om panikångest och självskadebeteende – för att deras favoriter på Youtube gjorde det. Därmed inte sagt att man ska tiga om psykisk ohälsa. Tabun och skam skadar mer. Men vad händer när det blir en säljande trend?

En efter en har influencers börjat prata om sin psykiska ohälsa. Therése Lindgren var bland de första – i våras anslöt till slut bloggdrottningen Isabella Löwengrip, som nu också har en podcast på temat.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS