Sten Ljunggren poserar för Sommar i P1. Han har blomsterkrans, glasögon, vit skjorta och mörk kavaj.

Sommar i P1: Sten Ljunggren

Sten Ljunggrens sommarprat inleds i en skruttig gammal Saab på väg till Mallorca. Resan avbryts av tillbakablickar på föräldrarna, studierna och livet på teatern. Det har utan tvekan något filmiskt över sig, tycker GP:s Carl Magnus Juliusson.

ANNONS

Sten Ljunggren har medverkat i nästan 150 filmer och tv-serier under sin mer än 50 år långa karriär som skådespelare. Och hans första ”Sommar i P1” har utan tvekan något filmiskt över sig.

Han börjar med en tydlig scen som agerar ramberättelse. I juli 1982 reser Sten Ljunggren i en lånad gammal Saab med sina tre barn från Göteborg mot Mallorca. En resa som inte är helt utan problem, men som turligt nog vaktas av en skyddsängel.

I gräset vid Eiffeltornet sluter han sina ögon. I sömnen inleds en tillbakablick på ett liv med studier i Uppsala, författardrömmar och en studentmössa slängd i Fyrisån.

ANNONS

Därefter följer intåget i en teatergrupp, hur han börjar studera teater och arbeta som skådespelare i en tid av stormöten och en politiskt rött sinnad teatermiljö.

Vem?

Sten Ljunggren är 82 år, född och bosatt i Stockholm. I år fick Ljunggren en Hedersguldbagge för en över 50-årig karriär inom film, teater och tv. Han har under sin karriär medverkat i över 150 filmer och tv-serier som ”Skärdgårdsdoktorn” och ”Svenska hjärtan”.

Senast kunde man se honom i SVT:s julkalender ”Mirakel”. På teaterscenen han har framträtt bland annat i Tjechovs ”Onkel Vanja”, Strindbergs ”Mäster Olof” såväl som i ”Andante” och ”Stilla liv” av Lars Norén.

Bland alla möten får framlidne teaterchefen Benny Fredriksson programmets finaste hyllning:

– Jag tror det är den bästa teaterchef jag arbetat med. Han var kunnig, beläst, en verklig kännare av teater.

Likt en film, som börjar till tonerna av finalen i Beethovens nionde symfoni och slutar i ett körarrangemang av Mahlers ”Adagietto”, är det vissa saker som visas, och vissa saker som sägs, medan andra vilar i det outsagda. Där finns frågor om förnedring, såväl som relationen till föräldrar och barn.

När vi närmar oss slutet på resan närmar vi oss också slutet på programmet. Samtidigt har vi fått följa med på den resa som är livet självt. Och en fin insikt väntar vid resornas slut.

Sommarpratare 7/8:

Tousin ”Tusse” Chiza, sångare

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS