Sofie Sarenbrants sommarprat cirkulerar utan uppehåll kring ett svårt barndomstrauma. Den östgötska deckarförfattaren, som debuterade 2010, viger hela sitt program åt att berätta om de övergrepp hon utsattes för från åtta till tretton års ålder - och hur hon reste sig ur detta. Hennes författarskap är bara ett disigt höghus du kan ana i bakgrunden av historien.
LÄS MER: Sommar i P1: Gry Forssell
Och det känns olustigt kallt att uttrycka sig såhär, att fälla denna sortens omdöme i ett sammanhang som är så oförlikneligt känsligt. Men trots ämnets brutala natur, så slår inte Sofie Sarenbrants sommarprat riktigt så hårt och rent som det borde.
Detta förtar inte hjältemodet i att kliva fram, detta förminskar inte eländet i det som skedde. Detta är bara att konstatera hur övergreppsberättelser, framför allt ur förstahandsperspektiv, är överväldigande svår terräng.
LÄS MER: Sommar i P1: Anders Tegnell
Att Sarenbrant inte riktigt når ut har delvis att göra med hennes språk: författaren har tagit sig ganska få litterära friheter. Hon berättar utan att vrida upp allting i drama och poesi.
Och det kan verkligen finnas något mycket klokt, till och med förlösande, i att tala rakt till lyssnaren utan att avvika. Men Sarenbrant låter ibland inte som att hon berättar, utan som att hon redovisar.
”Överlag är det en historia som låter dig följa med ner till en förfärlig plats”
Kanske hade 42-åringen behövt en redaktör av ett mer kallhamrat virke. Kanske slår hon ibland vakt om sin integritet lite för strängt, vilket på flera vis är helt naturligt.
Överlag är det en historia som låter lyssnarna följa med till en alldeles förfärlig plats, men som bara delvis lyckas måla fram hur denna plats känns.
Sommarpratare 29/6: Hasse ”Kvinnaböske” Andersson
Missa inte det senaste från GP Kultur!
Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.