Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Sissela Kyle. Bild: Mattias Ahlm, Sveriges Radio
Sissela Kyle. Bild: Mattias Ahlm, Sveriges Radio

Sommar i P1: Sissela Kyle

Sissela Kyle darrar på rösten när hon pratar om nära och kära som gått ur tiden, men finns kvar ändå. Särskilt starka är porträtten av mamman, kvinnohistorikern Gunhild Kyle, och vännen Benny Fredriksson.

Sissela Kyle inleder sitt program med att berätta att hon i vintras blev påkörd av ett cykelbud. Händelsen fick henne att fundera över livets skörhet, och hon kände sig på en och samma gång som en skyddslös flicka, en stressad, prestationsinriktad karriärist och en skröplig tant redo för rollatorn.

Sissela Kyles tredje insats som sommarvärd livesänds och är proffsigt genomförd till jazzigt komp. Tidens gång är i fokus, och räknas här både fram och baklänges. De döda kan vara väl så närvarande som de levande är den slutsats som dras.

Vem?

Sissela Kyle, 62 år, har som komiker och skådespelare har haft bärande roller i en rad tv-serier, filmer och pjäser. Många förknippar henne med rollen som Dagmar i SVT-serien "Fröken Frimans krig". Att vara dotter till kvinnohistorikern och professorn Gunhild Kyle inspirerade i sammanhanget.

Hon är stammis i TV4:s "Parlamentet". och hörts i radions "Spanarna". 2011 började hon verka som regissör och 2014-2018 var hon också chef för Parkteatern.

Född i Örgryte församling och uppvuxen i Partille återvänder hon i höst till Göteborg med nyskrivna showen "Etta på listan", uppföljaren till "Dina dagar är räknade".

Efter en omständlig upptakt, går det mot slutet desto fortare när Sissela Kyle rabblar väsentliga ögonblick ur sitt yrkes-, familje- och kärleksliv i ett medley med komisk effekt, dessutom nästan helt utan att att andas.

Vissa sekvenser blir väl stillastående, med ingående beskrivningar av allergi i Partille på 1960-talet. Porträttet av mamma Gunhild, kvinnohistoriker och professor, är däremot storartat.

Mest hettar det till när Sissela Kyle minns vännen Benny Fredriksson, talar om mediedrevet och Aftonbladets allvarliga pressetiska övertramp. "Ett självmord lämnar frågor" säger hon med gråten i halsen. I efterhand önskar hon att hon hade gjort mer, och stått upp ännu tydligare, för sin kollega.

Sommarpratare den 27:e juli är journalisten, författaren och entreprenören Maria Borelius.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.