Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den norsk-amerikanska författaren Siri Hustvedt debuterar med ett enastående ”Sommar i P1” där hon minns sin mamma Ester Vegan och diskuterar moderskapet mer generellt. Bild: Robbie Bailey
Den norsk-amerikanska författaren Siri Hustvedt debuterar med ett enastående ”Sommar i P1” där hon minns sin mamma Ester Vegan och diskuterar moderskapet mer generellt. Bild: Robbie Bailey

Sommar i P1: Siri Hustvedt

Författaren Siri Hustvedts ”Sommar i P1” är rent enastående bra. På mjuk norska, med skarpa argument, gör hon upp med moderskapets tvångströja. Samtidigt lär vi känna hennes egen nyss bortgångna mor: Ester Vegan.

Författaren Siri Hustvedts ”Sommar i P1” är rent enastående bra. På mjuk norska berättar hon om sin nyss bortgångna mor: Ester Vegan. Bilden hon målar upp är så detaljrik att jag tycker mig se denna viljestarka, stolta fyrbarnsmamma framför mig.

Hon som aldrig hade något ”riktigt yrke”, men uppfostrade fyra döttrar. Som lade fram rentvättade kläder inför varje ny skoldag, sydde matchande kjolar till varje högtid, putsade lackskor med vaselin och älskade att ha huset i perfekt ordning.

Det skänkte henne en ”sanslös glädje” och hon var stolt över sina husmorsfärdigheter.

Vem?

Siri Hustvedt är en prisad norsk-amerikansk författare och poet.

Hon är 65 år, född i Minnesota och bosatt i New York.

Båda hennes föräldrar har norskt påbrå, och hon tog studentexamen i Bergen. Hon har därefter doktorerat i både historia och litteraturvetenskap.

Debuterade som poet 1981 och fick sitt stora genombrott som författare 2003 med romanen ”Vad jag älskade”. Har sedan dess gett ut böcker som ”Sorgesång”, ”Sommaren utan män”, ”Den lysande världen” och ”Minnen av framtiden”. I ”Den skakande kvinnan – eller historien om mina nerver” skildrar hon sin egen sjukdomsbild.

Hon är gift med författaren Paul Auster. Tillsammans har de dottern Sophie Auster som är musiker och skådespelare.

Hennes verk har översatts till över 30 språk.

Siri Hustvedts minnen kryper under huden.

Hennes mor var så mycket mer än en mamma: en vän, en samtalspartner. En överlevare, en nazistbekämpare. En som älskade ärlighet och avskydde överdrivet beröm. En flicka, en kvinna, en fri själ i en mot slutet alltmer sjuklig kropp.

Innan dess älskade hon promenader. Hon gick fort och långt till fots varje dag. En beslutsam gång med lätta steg. I skogen i Minnesota, i de norska fjällen. En målmedveten, självsäker gång. Hon gick för att känna vinden, solen, regnet och snön i ansiktet, för att njuta av sin omgivning.

Programmet blir ett koncentrat av kärlek – som saknar motstycke. Samtidigt reflekterar Siri Hustvedt skarpt och elegant över moderskapets tvångströja: klichéer, föreställningar och tyngande moral som fäder i allmänhet slipper.

Sommarpratare 16 augusti: Laleh Pourkarim, artist, producent, låtskrivare

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.