Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Shima Niavarani gestaltar sitt sommarprat med både humor och allvar, och hopp mellan olika berättartekniker. Bild: Mattias Ahlm
Shima Niavarani gestaltar sitt sommarprat med både humor och allvar, och hopp mellan olika berättartekniker. Bild: Mattias Ahlm

Sommar i P1: Shima Niavarani

Årets andra sommarvärd är skådespelaren Shima Niavarani som bjuder på ett roligt och formmässigt spännande sommarprat om skräck och rädslor.

Skådespelaren, dramatikern och artisten Shima Niavarani sommarpratade senast 2012. Då om flykten från Iran, livet på flyktingförläggningen, längtan efter att uppträda och debuten som tonåring på Riksteatern.

Årets direktsända sommarprat tar vid efter scendebuten. Det inleds pang på och där ”Sommar i P1”:s beskrivning av henne blir som en presentation från en scen, vilket triggar igång en intensiv dramatisering av minuterna innan det är dags att gå ut och möta strålkastarna.

Minuter av scenskräck och kaskadkräkningar.

Det blir inledningen på en punkig och formmässigt spännande essä där både hennes och andras skräck och rädslor går som en röd tråd genom olika episoder ur hennes liv.

LÄS MER: Sommar i P1: Greta Thunberg

Hon och hennes brors intresse för skräckfilmer och Stephen King, vilket ledde dem till att börja spela in sina egna, om rädsla för att inte passa in i gemenskapen, rädsla för invandring, flygkrascher, hajar och nazister.

Och hur det hör ihop med vilket narrativ man väljer, hur berättelsen gestaltas. Verklighet och fiktion.

– Det är inte verkligt, men det känns så.

Men det finns också en sorg av att förlora berättelsen om sitt eget liv i och med att en släkting dör – ”vittnet till vår personliga historia”.

Shima Niavarani gestaltar sitt sommarprat med både humor och allvar, och hopp mellan olika berättartekniker – från dialog med sig själv, stream of consciousness, apostrofering, uppläsning i form av anteckningar eller filmmanus, till vanligt traditionell berättande.

Det är roligt och rörande. Och kreativt som få.

Imorgon, måndag, sommarpratar Ulf Lundell, musiker, författare, bildkonstnär.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.