Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Simmaren Sarah Sjöström är årets andra sommarpratare.

Sommar i P1: Sarah Sjöström

Sarah Sjöström är en av Sveriges främsta simmare någonsin, och berättar ödmjukt i sitt sommarprat om tävlingens glädje och sorg, om det positiva med att ha en negativ inställning, och om relationen till sin autistiske lillebror. GP:s recensent golvas fullständigt av en osannolikt klok 23-åring.

Denna osannolikt kloka 23-åring. Visst, hon är en av våra främsta simmare genom tiderna och har vunnit allt, men även på torra land slår Sarah Sjöström mig med häpnad.
Att vara så ung och kunna tala om sig själv och sina enorma framgångar med sådan distans, det är fantastiskt. Hon berättar om den beroendeframkallande känslan när allt står på spel, men också om hur hon fejkade magont och skador som barn för att få slippa träna. Det finns en ständigt närvarande ödmjukhet i rösten, en trygg självkänsla som lyser igenom. 

Rör till tårar

”Att tänka negativt är bra om man gillar att bli positivt överraskad”, säger Sarah Sjöström som kallar sig leende realist och som ser till att överraska sig själv gång på gång.

Hennes program bjuder på många leenden, men när hon håller ett tal till sin autistiske lillebror Linus rörs jag till tårar. Vi minns hans mod som prisutdelare på Idrottsgalan och nu talar hon direkt till honom med hjärtat på vid gavel. Det är så vackert, och när hon avslutar programmet med ett telefonsamtal med Linus har jag inte en tanke på hur många guld hon borde ta hem under sommarens VM i Budapest. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.