Vem?
Sara Bruun, 47 är språklärare i Höör. Född i Perstorp och bosatt i Hässleholm. Har belönats med Kungliga Vitterhetsakademiens pris för berömvärd lärargärning.
Att oja sig över skolan är något av en svensk folksport. Jag minns knappt när den svenska skolan beskrevs som något annat än en nedsparad och sönderprivatiserad jämmerdal.
Sara Bruun är på det sättet inte så unik. I ett sommarprat som haglar av anekdoter från hennes lärarliv får vi höra om föräldrar som hotar med våld om deras barn inte blir godkända. Om en betygsinflation som rasar i väg genom det fria skolvalet. Och om elever som spottar på hennes bil när de blir sura, och som knappt kan läsa trots att de är tonåringar.
LÄS MER: Recension: ”Sommar i P1” – Hanna Wallensteen
Det låter minst sagt inget vidare. Men som tur är har Bruun, prisad av Kungliga Vitterhetsakademien för berömvärd lärargärning, ett framgångsrecept. Det handlar här inte om någon sorts hoppande på bänkar i ”Döda poeters sällskap”-anda. Nej, lite förvånande är det istället ungefär exakt samma saker som vilken mellanchef som helst kan plocka upp ur en pliktskyldigt manual om det goda ledarskapet, utskickad från företagets HR-avdelning:
Var tydlig. Sätt gränser. Uppmuntra positivt beteende.
LÄS MER: Recension: ”Sommar i P1” – Lap-See Lam
Inte undra på att barnen känner sig trötta på skolan tänker jag i mitt stilla sinne, om den svenska skolan i den bästa av världar ska vara som en workshop i arbetsmiljö på någon halvdagskonferens. Men visst. Det verkar funka. Den negativa trenden i ungdomars läsförståelse är bruten, enligt en aktuell rapport från Förläggareföreningen.
Kanske måste det vara så här. Det hindrar mig inte från att bäva lite inför att en dag behöva skicka mitt framtida barn till skolan. Den verkar ha blivit en ganska andefattig miljö.
Sommarpratare 6/8
Sten Ljunggren, skådespelare
Missa inget från GP Kultur!
Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.