Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Mattias Ahlm
Bild: Mattias Ahlm

Sommar i P1: Rasmus Troedsson

”Vår tid är nu”-skådespelaren berättar om hur alkoholismen och tiden på barnhem påverkat hans liv. En reflekterande och utlämnande berättelse, skriver Carl Magnus Juliusson.

Rasmus Troedsson är i dag känd inte minst som rollen som hovmästaren Bellan Roos i ”Vår tid är nu”. En dag under inspelning av serien kände han en doft av såpa som plötsligt förde honom tillbaka i tiden.

Troedssons debut som sommarvärd inleds med att han genom ett barns perspektiv målar upp en scen bestående av en tyst sovsal som luktar just såpa. Han är ensam och vet inte var han är. Ute på gården ser han sin mormor genom staketet. Hon har lämnat honom på ett barnhem.

Denna händelse ska gå som en röd tråd genom Rasmus Troedssons liv så väl som genom hans sommarprat, och som trots allvarliga teman ändå inte blir för tungt utan bibehåller en ton av ljus och hopp.

Det är en reflekterande och mycket utlämnande berättelse som är ett resultat av en lång process av självrannsakan. Han berättar om relationen med sin mamma, och hur det har påverkat hans förmåga till tillit och anknytning att bli lämnad på barnhem.

Vem?

Rasmus Troedsson är 56 år, född i Malmö, bosatt i Huaröd, Kristianstad.

Han är skådespelare och journalist, känd som Bellan Roos i ”Vår tid är nu”, samt filmer och tv-serier som ”Himlen är oskyldigt blå”, ”Svinalängorna”, ”Call girl” och ”Lasermannen”. Har även arbetat som reporter, programledare och producent på SR, SVT och TV4.

Troende kristen och nykter alkoholist sedan 1996.

Rasmus Troedsson berättar om hur han betett sig illa, förbrukat människor och inte kunnat älska någon annan. Han formulerar det både fint och sorgligt som att ”han inte var färdig med att vara barn”.

En annan viktig scen är när han och hans kompisar dumpstrar öl ur en container och dricker sig fulla. I dag är Rasmus Troedsson nykter sedan 1996 och beskriver att han hade en ”fullfjädrad alkoholistmentalitet” sedan han var 15 år gammal.

Alkoholismen ledde till lögner och en ovilja att ta itu med sig själv. Fram till att han hittade den kristna tron.

Ibland är det lite väl många korta händelser som swishar förbi, men det är svårt att inte bli berörd.

Sommarpratare 15/7:

Torbjörn Johannesson, Lyssnarnas Sommarvärd, major.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.