Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Northvolts vd Peter Carlsson poserar för Sommar i P1. Han bär blomsterkrans, grå kavaj och ljusblå skjorta.
Northvolts vd Peter Carlsson berättar i sitt sommarprat om vad han lärde sig på Tesla Motors i Kalifornien. Bild: Mattias Ahlm

Sommar i P1: Peter Carlsson

En skräckinjagande lavinolycka var nära att släcka Peter Carlssons liv. I stället motiverade det honom att förbättra världen. ”Batterikungen”, vars Northvolt är med och gör städerna runt Bottenviken till ett nytt Mecka för grön industri, är verkligen sinnebilden av en entreprenör.

Peter Carlsson håller ett kort hyllningstal till Elon Musk. Han berättar om hur han inspirerats under sin tid på elbilsföretaget Tesla. Hur han lärde sig att pröva gamla sanningar och att ytterst lite är omöjligt.

På många sätt är han lik sin tidigare chef. Sveriges Elon Musk. Kanske.

Peter Carlsson är alltså vd för Northvolt. Det uppmärksammade batteriföretaget som nu bygger jättefabrik i Skellefteå. Som tillsammans med stålprojekten H2 Green Steel och Hybrit är en del i en nyindustrialisering av Norrland med fokus på grön teknik.

Mycket är alltjämt osäkert men tvivlarna som sade att projektet var för stort, tiden för knapp och pengahögen för liten, börjar bli färre. Och det är viktigt för Peter Carlsson.

LÄS MER: Nu ska arbetssökande lockas norrut

Vem?

Peter Carlsson är 50 år, född i Södertälje och bosatt i Stockholm.

Han är vd och grundare av Northvolt, ett nyskapat batteriföretag som just nu bygger en fabrik i Skellefteå där de ska tillverka litiumjonbatterier, bland annat till bilindustrin.

Innan dess för Peter Carlsson inköps- och logistikchef på Tesla Motors i fem år.

I sitt sommarprat återkommer han till revanschen. Att få knäppa tyckarna på nosen. Det är ett resonemang som känns igen från andra entreprenörer.

På många sätt är Peter Carlsson också sinnebilden av en entreprenör. Eller kanske nidbilden, beroende på vem du frågar. Han slutade bära slips i Silicon Valley, han hänger upp citat av Mike Tyson på väggen, han åker elflyg till sin solcellsdrivna vingård i italienska Salento.

LÄS MER: Sommar i P1: Jens Stoltenberg

”Havet är så klarblått att det påminner om Maldiverna”, säger han som om det var en självklar referens.

Det är förstås lätt att göra sig lustig över. Men för varje fräck punchline finns också en vilja att göra världen bättre. För varje citat-plansch en idé om människans stora värde. Var och en får själv bedöma hur högt det ska skattas.

Sverige är delat i synen på entreprenören. Den är älskad och hatad. Men en sak är säker – få är så mycket entreprenörer som Peter Carlsson.

LÄS MER: Sommar i P1: Olga Persson

Sommarpratare 29/7:

Goran Kapetanović, filmregissör, manusförfattare

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.