Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Glöm inte att vårda din inre nörd!” Med den uppmaningen avslutar debuterade Parisa Amiri sitt Sommar i P1. Bild: Mattias Ahlm
”Glöm inte att vårda din inre nörd!” Med den uppmaningen avslutar debuterade Parisa Amiri sitt Sommar i P1. Bild: Mattias Ahlm

Sommar i P1: Parisa Amiri

Det tar ett tag innan hon kommer igång. Men sedan riktar den samhällsengagerade journalisten Parisa Amiri vass kritik mot rasism och fördomar – inte minst inom mediebranschen.

Oj vad är det här för debutprogram egentligen? Maken till sommarvärd att försöka pressa in allt möjligt på dryga timmen får väl radiolyssnarna leta efter, tänker jag. Men efter ett tag, när Parisa Amiri slutar meta-prata om Sommar i P1 i allmänhet och vågar släppa uppenbara plattityder, bränner hennes spretiga berättelse till och blir bra. Glimtvis riktigt bra.

Som när hon avslöjar hur en projektledare på ett stort mediebolag fäller förbluffande rasistiska kommentarer, när hon pratar om fascism och intolerans, kritiserar backlashen efter metoo eller vädrar betänkligheter inför sin medverkan i SVT:s ”På spåret”: mod eller självskadebeteende?

Hennes metoo-relaterade minnen svider – synd bara att hon stressar förbi dem: den läskige tränaren när hon är tolv. Vännen som blir gravid efter ett övergrepp i tonåren.

LÄS MER: Sommar i P1: Goran Kapetanović

Kronologin slipper vi inte undan, utan vi lotsas via Parisas barndomsår med en ensamstående pappa och två äldre bröder till klassrummets utanförskap då hon beskylls för att vara ”pojkflicka”. Vi får en skymt av henne i träslöjden där hon, besatt av Harry Potter, täljer ett trollspö. Hon ger sina Barbie-dockor personnummer och kallar sig nörd, en ”pluggfanatiker” – fylld av kittlande fantasier om att bli jurist, advokat, kanske diplomat med jobb inom FN.

Vem?

Parisa Amiri är 31 år, programledare och journalist. Hon är uppvuxen i Stockholm med en pappa från Iran och två äldre bröder.

Förutom arbete som krönikör, radioprofil och tidningsredaktör har hon lett kulturmagasinet Kobra , ”Kvartsamtalet” och andra SVT-program med fokus på kultur och samhällsfrågor samt en egen talkshow.

Två år i rad: 2018 och 2019, vann hon frågesportprogrammet ”På Spåret” tillsammans med Gunnar Wetterberg.

LÄS MER: Recension: ”Sommar i P1” - Anna Kinberg Batra

Trots fördomar, sexuella trakasserier och grova påhopp växer hon upp till en engagerad journalist. En som tar sin nyfikenhet på export under jobbresor till Tokyo, São Paulo, Los Angeles och Lagos.

Det är inte killarna i klassen, de som tryckte ner henne, kallade henne överambitiös, störde sig på hennes ”udda utseende” och lovade att de alltid ändå skulle tjäna mer pengar än hon, som tar plats i dressinen på bästa sändningstid.

Programmet har samtidigt inget ”slutet gott allting gott”-upplägg. Amiri dröjer också vid mindre glamorösa scener. Som när hon som utarbetad 26-åring fick bältros och kristallsjuka samtidigt. Frilanstillvaron som slit-och-släng-vara ger hon inte mycket för.

LÄS MER: Sommar i P1: Denise Rudberg

LÄS MER: Sommar i P1: Olga Persson

Sommarpratare 2/8:

Ingmar Skoog, överläkare, professor i psykiatri.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.