Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Olga Persson sommarpratar om mäns våld mot kvinnor. Bild: Mattias Ahlm
Olga Persson sommarpratar om mäns våld mot kvinnor. Bild: Mattias Ahlm

Sommar i P1: Olga Persson

Förbundsordförande för Unizon, Olga Persson, sommarpratar om mäns våld mot kvinnor. Tyvärr blir det splittrat när hon vill få in för mycket menar GP:s recensent.

”Tova är död, men det vet vi inte än”, säger Olga Persson en bit in i sitt sommarprat, medan hon beskriver en Eurovisionlördag med syskonbarnen. Medan barnen och Persson lugnt sover i sina sängar blir deras favoritkusin, en 18-åring som snart ska ta studenten, mördad av sin expojkvän och sänkt i en sjö. Men det vet de inte förrän några dagar senare.

En fruktansvärd historia. Och en påminnelse om att ingen kvinna, inte ens om man har ordföranden för en av Sveriges största kvinnojoursrörelser i familjen, går säker för det våld som män utövar mot kvinnor inom ramen för ”kärleks”-relationer.

LÄS MER: Sommar i P1: Jonas Karlsson

Även kvinnor som själva är engagerade i kvinnojoursarbete kan råka ut för det. Därför att hoppet om kärleken alltid lever? För att män är galna? För att hatet mot kvinnor är så stort och så utbrett att det helt enkelt är svårt att undkomma? Vem vet.

Vem?

Olga Persson är 44 år. Hon är född och bor i Stockholm.

Förra året valdes hon till ny förbundsordförande för Unizon, en organisation som samlar mer än 130 kvinnojourer och tjejjourer i Sverige. Tidigare har hon även varit utredningssekreterare på Regeringskansliet.

Persson, som är ordförande för Unizon, den mer salongsfäiga av Sveriges kvinnojoursnätverk, där ROKS är den andra, argumenterar i sitt sommarprogram för att hatbrottslagstiftningen ska innefatta även kvinnor. Eftersom kvinnohat är ett motiv bakom mäns våld mot kvinnor. Jag förstår poängen men övertygas inte av argumentet, är det verkligen samma sak? Är inte hatbrotten ofta våld som utövas av främlingar i offentlig miljö av främlingar, mot människor som uppfattas som avvikande eller störande? Medan kvinnofridsbrotten utövas i en absolut klaustrofobisk ”närhet”, inom ramen för en ”nära” relation? Hon går inte vidare in på detta, vilket är synd, för som lyssnare blir man nyfiken. Det är mycket så i detta sommarprat tyvärr, det hoppas för snabbt vidare till nästa ämne. Rent formmässigt hade det tjänat på att skalas av. Många av ämnena som avhandlas skulle ensamma kunna fylla ett helt program.

LÄS MER: Lyssnarrekord för sommar i P1

Exempelvis Perssons resonemang kring barn till mödrar som mördats av deras partners, det vill säga papporna till deras barn. En tredjedel av dessa barn tvingas av domstolsbeslut att ha kontakt med pappan, eftersom han har vårdnaden kvar. Från fängelset kan han så styra deras liv. Barnen, som fått sin mamma mördad, av honom. Så ser Sverige ut. Så lite betyder en mördad mamma.

Men detta är ju en typisk Sommar i P1-sjukdom, att allt ska med, och att allt för mycket fokus läggs på personen som pratar, snarare än det intressanta arbetet de utför. I Perssons fall blir det nog bara extra tydligt för att ärendet är så akut och viktigt.

LÄS MER: Sommar i P1: Malin Broman

Sommarpratare 27/7:

Merit Hemmingson, musiker, kompositör

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.