Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ola Serneke Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Ola Serneke Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Sommar i P1: Ola Serneke

Han vill att Serneke Group ska bli ett av de största bolagen i världen. Inte för att tjäna pengar, utan för att kunna bidra till en positiv samhällsutveckling. Ola Sernekes sommarprat handlar om att vi alla kan bättre - och han vet hur.

Regeringens förhållningssätt till Kina präglas av dubbelmoral, Europa hotas av högerpopulism, staten behöver ta hjälp av privata bolag och vi kan behöva höja skatterna för att bygga ut välfärden.

I sitt sommarprat radar byggherren Ola Serneke upp sina politiska åsikter med stort självförtroende. Han menar att moralen vacklar i dag och att vi alla kan bättre.

Vem?

Ola Serneke, 47 år, är född i Alingsås och bosatt i Göteborg.

Han är utbildad civilingenjör vid Chalmers, entreprenör, byggherre och vd för Serneke Group.

Serneke bygger just nu Nordens högsta skyskrapa, Karlatornet, som ska bli 245 meter högt. Det är dock inte den enda prestigebyggnaden. Serneke har också byggt Nordens största multisportanläggning, som bland annat har ett längdskidspår som är över en kilometer långt.

Ola Serneke har ett stort idrottsintresse och företaget sponsrar i dag över 130 föreningar, bland annat IFK Göteborg och Frölunda Indians.

Programmet pendlar mellan en politisk pamflett och ett personporträtt, där Ola Serneke berättar om sånt som hur han byggde en husbåt av en rostig pråm.

När han pratar om sig själv tecknas dock något av en idealbild. Han förklarar exempelvis att han alltid har älskat att jobba, men ändå aldrig varit nära att gå in i väggen eftersom han också tar hand om sin kropp.

Det är egentligen bara vid ett tillfälle som han blottar sig något, när en kollega säger att han längtar efter sina barn som han inte sett på tre dagar.

– Tre dagar. Det var som att vrida om en kniv i hjärtat, för jag hade inte sett mina barn på tre veckor, berättar han.

Ola Serneke konstaterar att arbetstimmarna haft ett högt pris och även bidragit till en skilsmässa.

Passagen blir dock en fotnot i ett sommarprat där han upprepar sin mammas ord: "du kan bättre". Ord som han har tagit fasta på och nu tycker att vi andra också borde göra.

Sommarpratare den 24/7 är journalisten Gunilla Kindstrand.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.