Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Poeten och essäisten Nina Burton poserar för Sommar i P1. Hon har blomkrans och lutar hakan mot handen. Hon bär en laxrosa kofta över ett svart linne. Det hänger ett silversmycke om hennes hals.
Poeten och essäisten Nina Burton bjuder på ett ljuvligt sommarprat. Och en stort portion reklam för sina böcker. Bild: Mattias Ahlm

Sommar i P1: Nina Burton

Nina Burton bjuder på en ljudrik och fascinerande föreläsning som får en att vilja lägga sig ner i gräset och njuta. Samtidigt störs GP:s recensent av den väl tilltagna bokreklamen.

Det är svårt att sommarprata. Det ska vara faktarikt, men inte för tungt. Gärna intimt och avslöjande, men absolut inte kladdigt. Vackert presenterat, men inte sävligt. Allt detta samtidigt som man jämförs med över tusen tidigare program. Det är svårt att inte snava längs de nedrullade hjulspåren.

Ett sätt att lösa problemet är att bjuda på ren kvalitet, vilket är precis vad Nina Burton gör. Poeten, essäisten och kunskapsbäraren hanterar sitt sommarprat som ett hantverk. Väl utvalda trådar varvas om varandra. De bildar vackra mönster.

Hon berättar om naturens många virvlande ljud, om jakten på poesins väsen i det mystiska Baskien, om de historiska kvinnor hon letat fram i arkiven, om Europas floder och Erasmus av Rotterdam.

LÄS MER: Recension: ”Sommar i P1” – Nadim Ghazale

Vem?

Nina Burton är 74 år. Hon är poet och har gett ut egna lyriksamlingar. Men hon har också skrivit flera faktafyllda essäböcker. Därtill är hon ledamot av Samfundet de nio (stol nummer 2) och Kungliga vetenskapsakademien.

Hon är född och bor i Stockholm och har tidigare sommarpratat (1995). Senast är hon aktuell med essäboken ”Livets tunna väggar” som kom under 2020 och är en poetisk skildring av biologins mångfald.

De små faktabitarna kompletteras med stämningsfull musik och tjusigt inklippta ljudillustrationer. Dessutom har Nina Burton en berättarröst så trygg och vacker att sommarpratet kan misstolkas för en audition hos Storytel eller Bookbeat.

LÄS MER: Recension: ”Sommar i P1”– Agneta Sjödin

Men det finns också det som skaver. För Nina Burtons föreläsande program är egentligen bara trailers för hennes böcker; naturens ljud = ”Livets tunna väggar” (2020), jakten på poesins väsen = ”Resans syster, poesin” (1994), de historiska kvinnorna = ”Den nya kvinnostaden” (2005), Europas floder = ”Flodernas bok” (2014), Erasmus av Rotterdam = ”Gutenberggalaxens nova” (2016).

Det är svårt att inte bli cynisk och misstänka att Nina Burton hoppas få rullning på sommarförsäljningen. Samtidigt får man fråga sig vad hon annars skulle göra? Det är klart att en expert ska berätta om de områden hon lagt år på att undersöka. Nej, felet är nog snarare i formatet. Så frågan går vidare till dig Bibbi Rödöö. Efter fler än tusen program – är det dags för en ändring?

LÄS MER: Recension: ”Sommar i P1” – Mathilda Hofling

Sommarpratare 17/7:

Kristina ”Keyyo” Petrushina, komiker, programledare

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.