Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nils van der Poel poserar för Sommar i P1. Han bär grå tröja, blomsterkrans och ett stort leende.
Nils van der Poel är världsrekordinnehavare på 10 000 meter i skridsko. Han är ett enormt medaljhopp i kommande vinter-OS. Bild: Henrik Brunnsgård

Sommar i P1: Nils van der Poel

Skridskoåkaren Nils van der Poel må till vardags åka idel vänstervarv, men i sitt sommarprat är det en betydligt rörigare resa. Ändå är det svårt att inte fascineras av tankarna hos denne unike idrottare.

Det är lite svårt att hänga med i Nils van der Poels sommarprogram. Kanske är det de närmast existentiella resonemangen som strösslats med teologiska bilder. Mer troligt handlar det om att världsrekordåkaren ägnar så mycket tid åt motivation. För finns det egentligen något krokigare eller stökigare än just det.

Ändå är det fascinerande att följa med i hans tankar, för Nils är ingen vanlig idrottare. När andra berättar om det stora ögonblicket; guldet, målet, eller vad det kan vara, är det ofta höjdpunkten på en historia om misslyckanden och kamp mot tvivel.

Nils van der Poel är i stället så medveten om sin talang att kampen för honom mest verkar handla om han orkar bli bäst i världen. Om han känner för det.

LÄS MER: Sommar i P1: Gunhild "Ninis" Rosqvist

Vem?

Nils van der Poel är 25 år, född och bosatt i Trollhättan. Han är skridskoåkare och blev i vintras, något överraskande, världsmästare på distanserna 5 000 och 10 000 meter. På den senare distans är han också världsrekordinnehavare med tiden 12.32,95.

Det här är Nils van der Poels debut som sommarvärd.

I sitt sommarprat kallar han sin träningsinställning för nonchalant. När andra gymmar, gör moderna rörlighetsövningar och tar kosttillskott är han bara ute och springer. Han slarvar med detaljerna. Han slarvar med kosten. Han kör inte tävlingar. I stället försöker han bara få in så mycket konditionsträning som möjligt. Resten av tiden ägnar han åt fallskärmshoppning och annat som får honom att må bra

Det är svårt att påstå att det inte funkar.

LÄS MER: Sommar i P1: Goran Kapetanović

Men det finns ändå något som skaver. Sommarpratet tröskar igenom flera aspekter av både den flyktiga motivationen och sportens oerhörda uppoffringar. Ändå är det som om allt är så enkelt. Nils van der Poel kan prata om att springa 17 timmar utan paus som om det var en rask kvällspromenad. Hans självsäkerhet är närmast omätbar.

Kanske är det också därför som berättelsen om när han knäckte den holländske skridskoprinsen Patrick Roest till tårar inte känns sådär euforisk, utan komplex och också lite sorglig.

Nils van der Poel är ung. Hans prestationer är fascinerande och hans tankar med. Det ska bli spännande att se vad han gör framöver – både som idrottare och människa.

LÄS MER: Sommar i P1: Peter Carlsson

Sommarpratare 1/8:

Parisa Amiri, journalist, programledare

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.