Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Niklas Strömstedt återvände som sommarvärd nästan på dagen 30 år efter hans första sommarprogram 1991.  Bild: Mattias Ahlm
Niklas Strömstedt återvände som sommarvärd nästan på dagen 30 år efter hans första sommarprogram 1991. Bild: Mattias Ahlm

Sommar i P1: Niklas Strömstedt

Popfarfar Niklas Strömstedt är en av årets första sommarpratare. Det är GP:s Jan Andersson tacksam för. Strömstedt är nämligen både intressant och behaglig att lyssna på.

Niklas Strömstedt är alltså inte ”behaglig” i betydelsen slätstruken och sorglös. Bara för att vara tydlig. Det är hans röst som är skön att lyssna på, hans tempo som är behagligt och sättet att läsa den eftertänksamma och kloka texten som han med all sannolikhet har författat med stor omsorg.

LÄS MER: Låt sommarvärdarna representera hela landet

Första gången Niklas Strömstedt sommarpratade var 1991. Ett helt liv sedan. Det året delade han värdskap med bland andra Ernst-Hugo Järegård, Kent Andersson och Arne Thorén – om man på ett närmast övertydligt sätt vill visa hur länge sedan det faktiskt var.

Vem?

  • Niklas Strömstedt är 62 år. Född i Lund, bosatt i Stockholm.
  • Började som keyboardist och spelade med bland andra Ulf Lundell. Har dessutom arbetat med Björn & Benny och Marie Fredriksson, utgjorde en tredjedel av gamla one hit-wondret Triad och är drivande i poptrion GES, aktuell med en ny krogshow hösten 2021.
  • Har på senare år både lett och medverkat i ett flertal olika tv-program.
  • Sommarpratade första gången för 30 år sedan, 23 juni 1991.
  • Musik i programmet: The Jayhawks, The Hooters, James Taylor, Jackson Browne, m.fl.

Niklas Strömstedt tar dock en annan väg. För att verkligen hamra in i oss att 30 långa år har förflutit sedan sist så väljer han – förutom att prata om ordens förlösning och tystnadens förödande tyngd – att göra en rad olika nedslag i sina dagböcker fördelade över de tre decennierna.

LÄS MER: Sommar i P1: Benjamin Ingrosso

I april 2005 handlar det om relationen till föräldrarna Bo och Margareta. I november 2015 om de hatiska följderna av att ha höjt rösten mot SD och trampat på trollsvansen i samband med en låttolkning i tv-programmet ”Så mycket bättre”. I maj 1994 om GES och det guldgrävande vm-bronslaget, såklart, men också om separationen från dåvarande hustrun Efva Attling.

Det är värdigt, starkt och effektivt berättat. Det är ett kärleksfyllt och riktigt fint sommarprogram.

LÄS MER: ”Sommar i P1” – här är hela listan med sommarvärdar

Sommarpratare 28 juni:

Karin Bodin, vd Polarbröd.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.