Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Niklas Adalberth. Bild: Mattias Ahlm
Niklas Adalberth. Bild: Mattias Ahlm

Sommar i P1: Niklas Adalberth

Niklas Adalberth blev miljardär med betaltjänstföretaget Klarna. Men det visade sig att pengarna inte var vägen till lycka. GP:s recensent tycker det är uppfriskande med en entreprenör som granskar sig själv.

När entreprenörer och företagsledare får hålla tal eller sommarprat brukar det följa ett ganska liknande narrativ. Oftast är det en rätt kronologisk berättelse om hur de nått sin ekonomiska framgång, kryddat med exempel på egenskaper de besitter och tankesätt de anammat för att nå dit.

I vissa fall kan det också strösslas med uppgifter om ett och annat fritidsintresse och ett konstaterande att familjen ändå är viktigast. Mot slutet känner man oftast att personen fått fram att den är toppen.

Så är det inte den här gången.

Vem?

Niklas Adalberth är 38 år. Han är född i Uppsala och bosatt i Stockholm.

Han är medgrundare till betaltjänstföretaget Klarna som han lämnade efter drygt ett decennium för att starta välgörenhetsstiftelsen Norrsken, som investerar i företag med ambition att förbättra världen.

Detta är Niklas Adalberth debut som sommarvärd.

Niklas Adalberth är medgrundare till Klarna men lämnade företaget 2016 och har sedermera startat välgörenhetsstiftelsen Norrsken.

I hans sommarprat hyllar han sina medgrundare och personalen och säger att han är stolt över Klarna. Samtidigt ifrågasätter han både företaget och sig själv. Han erkänner misstag och berättar om hur han känt att han svikit såväl kollegor som familjemedlemmar.

– Det jag har ägnat mitt liv åt gör andra människor ledsna och arga, konstaterar han.

Sommarpratet blir en uppgörelse med den egna osäkerheten och en kritik mot pengafokus och kändisskap. Precis som andra entreprenörer landar Niklas Adalberth till slut i att familjen är viktigast, men det finns en skillnad. Det känns som att han verkligen menar det.

För vid varje steg i sommarpratet finns en reflektion. Om privilegier, om andras utsatthet och de egna bristerna. Även om det kan kännas lite präktigt, är det också rätt uppfriskande.

Sommarpratare 1/7:

Staffan de Mistura, diplomat.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.