Mona Sahlin, sommarvärd i P1 onsdag 23 juni.
Mona Sahlin, sommarvärd i P1 onsdag 23 juni. Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Sommar i P1: Mona Sahlin

Mona Sahlin missar chansen att göra sig till något annat än pressens Skandal-Mona. Hennes politiska gärning hamnar i skymundan för plattityder.

ANNONS
|

Få politiker har blivit så vårdslöst behandlade som Mona Sahlin. Under 90-talet lät hon inte barnen lyssna av telefonsvararen hemma, eftersom den var full av hatmeddelanden. Vi får också reda på att Socialdemokraterna glömde hennes 60-årsdag, trots att hon är deras före detta partiledare.

Det är smärtsamt att höra. Vad ska en människa behöva stå ut med? Men när Sahlin här får chansen att räta ut en del frågetecken, missar hon den.

Vem?

Mona Sahlin, 63 år, föddes i Sollefteå och är svensk politiker som satt i riksdagen för Socialdemokraterna 1982–1996 och 1998-2011

Hon var Socialdemokraternas partiledare 2007–2011. Utöver det har hon varit bland annat integrationsminister, partisekreterare, arbetsmarknadsminister och Nationell samordnare mot våldsbejakande extremism.

Sahlin har två gånger tvingats lämna sin post i partiet på grund av uppmärksammade skandaler. Första gången var 1995, då det avslöjades att hon använt sitt riksdagskort för att betala privata utgifter på över 50 000. Andra gången var 2016, då det visade sig att hon utfärdat ett falskt inkomstintyg åt sin livvakt.

Hon sommarpratar för tredje gången.

Jag blir hoppfull när hon inledningsvis jämför politikens ytliga sida med det det praktiska arbetet. Slipper vi den mediepolerade politikern och får kika bakom kulisserna? Nja.

Sahlin kom in i politiken på 70-talet, då man enkelt visste vem som var ond och vem som var god. 2020-talet verkar vara likadant. Antingen är man rasist eller så är man det inte, säger Sahlin, men talar inte om vad den moderna socialdemokratin faktiskt gjort för att motverka rasism. Trots att hon både varit integrationsminister och samordnare mot våldsbejakande extremism.

ANNONS

Sahlin drabbas av viktighetssjukan, den som poppar upp i hälften av sommarpraten varje år. Allt som är viktigt måste med. Antirasism, Metoo, klass och covid-19 – men inget fördjupas. I ett slags stream of consiousness redogör hon för skammen över den senaste skandalen, hon går inte ut, löpsedlarna bränner. Men vad var det som verkligen hände då? Det får vi inte veta.

Sommarpratare 24/6: Anders Tegnell, infektionsläkare, statsepidemiolog.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS