Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Molly Sandén, artist.  Bild: Mattias Ahlm
Molly Sandén, artist. Bild: Mattias Ahlm

Sommar i P1 – Molly Sandén

Musikern Molly Sandén har bevisat sig om och om igen för alla som avfärdat henne. Jonathan Bengtsson

Det är numera väldigt svårt att underskatta Molly Sandén. En gång i tiden var det mycket lätt: det gick att avfärda 27-åringen som en artist för spädbarn och knähundar, någon som upptagits av musikindustrin via Lilla Melodifestivalen och därför inte hörde hemma där. Möjligen kallade man henne en artist, men inte en musiker, och verkligen inte en textförfattare.

LÄS MER: Recension: Molly Sandén - Det bästa kanske inte hänt än

Under senare år har dock Molly Sandén, med hjälp av två utmärkta skivor, strålat ner alla dessa fördomar till en stor fräsande hög. Hennes sommarprat fortsätter på samma förstörande spår. Hon är intim och rå. Att hon en gång varit barnstjärna känns nu som en suddig, viktlös detalj.

Vem?

Aktuell med nya albumet "Det bästa kanske inte hänt än" och är just nu den mest streamade kvinnliga artisten i Sverige.

Slog igenom redan som 14-åring i Junior Eurovision Song Contest och har deltagit i Melodifestivalen tre gånger.

Stockholmskans 90 minuter handlar ofta om det som gör ont: sorg och vrede. Hon talar om de första årens förnedring, om manliga generalsvin inom och utom branschen. Hon talar om en tillfällig sammandrabbning med Scientologikyrkan, berättar en kort anekdot om Tim "Avicii" Bergling.

Och ibland förfaller Molly Sandén till det banala. Vid ett fåtal stunder låter hon också poesin i språket ta över så till den grad att det blir rörigt och patetiskt – det märks att Sigge Eklund är medproducent. Detaljrikedomen i manus är mycket hög, på gott och ont.

Men hennes berättelser känns till slut ändå ärliga och rena: det finns vilja, liv och insats här. Vilket är en storartad bedrift i ett format där alla ska vara uppriktiga, utan att lämna ifrån sig något som värker på riktigt.

Sommarpratare 11/8: Michael Tjernström, klimatforskare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.