Miriam Haley var huvudvittne i våldtäktsrättegången mot Harvey Weinstein.
Miriam Haley var huvudvittne i våldtäktsrättegången mot Harvey Weinstein. Bild: Privat

Sommar i P1: Miriam Haley

Miriam Haley fokuserar sitt sommarprat på och kring rättegången mot sin förövare Harvey Weinstein. Det är stärkande och betydelsefullt tycker Anna Rosenström.

ANNONS

I Miriam Haleys sommarprat tas vi med till vittnesbåset på årets kanske mest uppmärksammade rättegång. Den mot filmmogulen Harvey Weinstein. Miriam Haley ska precis vittna om de övergrepp han utsatt henne för flera år tidigare.

LÄS MER:Domstol: Ashley Judd kan stämma Weinstein

Men först spolar hon tillbaka bandet till ungdomen, när hon kraschar en fest på ett slott utanför Stockholm. Där träffar hon den kända brittiska producenten Michael White, som blir hennes vän och mentor. Hon dras in i underhållningsbranschen och flyttar utomlands. Det är spännande, om än lite flyktigt beskrivet.

Det är via White hon till slut träffar Weinstein på filmfestivalen i Cannes 2006. Detaljerna går hon inte in på men det är heller inget som krävs för att sommarpratet ska ge en obehaglig klump i magen.

ANNONS

Vem?

Miriam Haley är 43 år och jobbar som producent inom reklambranschen. Hon är född i Helsingfors, uppväxt i Sverige men är nu bosatt i Mexiko och London.

Haley var huvudvittne i våldtäktsrättegången mot Harvey Weinstein som tidigare i år dömdes till 23 års fängelse varav 20 år var för övergreppet mot henne. Domen ses som en milstolpe för metoo, som startade med anklagelser mot den amerikanska filmmogulen Weinstein.

Hon har tidigare jobbat inom filmindustrin i London och som produktionsassistent på dokusåpan Project Runway i New York.

Hon säger att hon tvekade över att berätta när anklagelserna började hagla över honom 2017. Men att hon till slut bestämde sig och dessutom anpassade två år av sitt liv åt detta med panikångest, paranoia och mardrömmar som följd. Det är beundransvärt.

LÄS MER:Sommar i P1: Patrik Lundberg

Något som flera sommarpratare gör dåligt är att de läser upp sitt manus snarare än att berätta sin historia för de som lyssnar. Det gör Miriam Haley också. Det blir styltigt och stör i början. Men till sist slutar man tänka på det och börjar höra hennes engagemang. Och jag blir glad och tacksam mot henne och andra som gjort samma sak när slutorden kommer:

”Var det värt det? Ja, mitt vittnesmål betydde något”.

LÄS MER:Sommar i P1: Karin Smirnoff

Sommarpratare 9/8:

Marie-Louise Ekman, konstnär, författare, filmare och regissör.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS