Sommar i P1: Mats Strandberg

Skräckgenren är till för underdogs, berättar författaren Mats Strandberg i ett sommarprat som pendlar mellan det litterära, personliga och politiska.

ANNONS
|

Mats Strandberg växte upp under 80-talet, då hjältar såg ut som Jean-Claude van Damme och det mesta riktat till ungdomar handlade om att vara cool.

Han som kunde vara borta från skolan i veckor på grund av mobbing kände inte igen sig, utan fick hitta en annan tillflyktsort.

Det gjorde han i skräckförfattaren Stephen King, som så ofta skildrar barns utsatthet.

Han konstaterar att skräcken är underdogens genre, men också att den sätter upp en spegel som blottar tidens farhågor.

Det är exempelvis inte förvånande menar han att 2000-talets zombiefilmer dyker upp samtidigt som ebolautbrott och svininfluensa.

Vad vi är rädda för i dag är för tidigt att bedöma säger Mats Strandberg, men påpekar att hotet i filmer som "Get out", "The Babadook", "Us" och "Hereditary" kommer inifrån familjens polerade fasad.

ANNONS

– Jag tror att det här är en reaktion på nyfascismen och nykonservatismen som skrämmer många, inklusive mig, säger han.

Vem?

Mats Strandberg, 42 år, är författare och journalist. Han är född i Fagersta och bosatt i Stockholm.

Han slog igenom rejält tillsammans med Sara Bergmark Elfgren när de skrev den hyllade fantasyserien Engelsforstrilogin, där första boken "Cirkeln", har översatts till 25 språk och blivit film.

Han har därefter även skrivit skräckromanerna "Färjan" och "Hemmet", samt ungdomsboken "Slutet" och barnbokstrilogin om "Monstret Frank" som i höst blir musikal på Junibacken.

Mats Strandbergs sommarprat handlar dock om mer än litteratur. Under en och en halv timme nystar han i olika trådar och tillåter sig själv att vara både politisk och personlig.

Särskilt gripande är det när han romantiskt berättar om sin stora kärlek, skådespelaren Johan Ehn som han gifte sig med 2015. Om hur de träffades och vad de har lärt sig av varandra. Men också om hur personer likställer deras kärlek med tidelag och pedofili.

Tyvärr känns sommarpratet lite rushat på slutet, som om tiden inte räckte till. Men det är kanske ändå bättre än en monolog på tomgång.

Sommarpratare den 19/7 är konstnären Britta Marakatt-Labba.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS