Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Serietecknaren Mats Jonsson poserar i blomsterkrans för sina medverkan i Sommar i P1.
Mats Jonsson skriver till vardags självbiografiska serieromaner. I Sommar i P1 berättar han om sin uppväxt i Norrland och utvecklingen i Ådalen. Bild: Mattias Ahlm

Sommar i P1: Mats Jonsson

Slutar en arbetarförfattare att vara arbetare när första boken publiceras och vilket ansvar för landsbygden bär egentligen en Ådalsbo som flyttar till Stockholm? GP:s Carl Petersson Moberg har lyssnat på serietecknaren Mats Jonssons sommarprat som är fyllt med kval och komplex.

Mats Jonsson är uppvuxen i Bollstabruk, en liten tätort i Kramfors som ligger där i Ångermanälvens dalgång med det historiskt tyngda namnet Ådalen.

Hans Sommar i P1 surrar i området som för alltid kommer att förknippas med industri, arbetarrörelsen och skotten 1931. Det är ett politiskt sommarprat. För Mats Jonssons livsskildring gör ständigt utvikningar om landsbygdens utveckling, makt och ekonomisk fördelning.

Men i stället för att enbart rikta kritiken mot någon bestämmande elit vänder han den också inåt. Det blir tydligt att Mats Jonsson kämpar med komplex.

LÄS MER: Recension: ”Sommar i P1” – Mathilda Hofling

Vem?

Mats Jonsson är 48 år. Han är serietecknare och författare och har gjort flera självbiografiska serieromaner som ”Unga norrlänningar”, ”Hey Princess” och ”Mats Kamp”. Senaste böckerna är ”Nya Norrland” (2017) och barnboken ”Blod i gruset” (2019). I höst aktuell med ””När vi var samer”.

Mats Jonsson var redaktör för tidningen Galago mellan 2003-2018.

Fram tills 2020 bodde han i Stockholm men har nu flyttat tillbaka till Kramfors kommun i Ångermanland där han är uppväxt.

Som när han berättar om hur han började med sina självbiografiska serier. Då var Mats Jonsson en revolterande skolungdom. Med sin överlägsna attityd och annorlunda intressen stack han ut och straffades för det. Att han slog tillbaka i sina serier var uttrycket hos en maktlös yngling. Om någon hängdes ut var det ju ändå en spark uppåt.

När han nu ser tillbaka på serierna som en väletablerad kulturperson i tidiga medelåldern är det som att sparkarna har ändrat riktning.

LÄS MER: Recension: ”Sommar i P1”– Agneta Sjödin

Mats Jonsson återkommer till hur maktförhållanden förändras. Det är en kamp för honom. Han förklarar arbetarlitteraturens paradox – att en arbetare som skriver en bok blir medelklass. Han fastnar också vid flytten till Stockholm, sin dyra duffel och frågan han fick på en bar: ”Vad har du gjort för Kramfors?”

Det blir lite tröttsamt. För även om det det finns igenkänning i hans kval är det en aning inåtvänt. Kanske hade sommarpratet mått bättre av lite mer klassisk samhällskritik och lite färre komplex.

LÄS MER: Recension: ”Sommar i P1” – Nadim Ghazale

Sommarpratare 16/7:

Nina Burton, Poet, författare

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.