Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Marie-Louise Ekman sommarpratar i P1 för sjunde gången. Bild: Mattias Ahlm
Marie-Louise Ekman sommarpratar i P1 för sjunde gången. Bild: Mattias Ahlm

Sommar i P1: Marie-Louise Ekman

Marie-Louise Ekman ger liv åt sin bortgångne make Gösta i sitt sommarprat. Trots spretighet får vi en fin inblick i deras relation.

Allt börjar i Italien, dit Marie-Louise Ekman rest för att jobba med glaskonst. Hennes man, Gösta Ekman, är också med, men blir plötsligt sjuk och ett nytt kapitel i deras gemensamma liv tar vid.

LÄS MER: Sommar i P1 kritiseras för sin fixering vid Stockholm

Ett liv med påsar hängandes på magen, röntgen och operationer. Diskussioner om hur de ska göra om Gösta blir en grönsak. Här får vi komma nära, nära. Vi får se Gösta tyna bort, vi får känna hur det känns när han påbörjar meningar som han inte kan avsluta. Marie-Louise ger liv åt sin bortgångna make med sin detaljrikedom och vi får en fin inblick i deras relation, som tycks ha innehållit mycket humor och kärlek.

LÄS MER: Sommar i P1: Patrik Lundberg

Det är omöjligt att inte få en klump i halsen när hon berättar om hur hon ringer till sjukhuset där Gösta just vaknat upp efter operation och de skriker ömhetsbetygelser till varandra genom luren. Ibland skrattar hon plötsligt till när hon pratar om honom, det ger också ett rart intryck.

Vem?

Marie-Louise Ekman är konstnär, författare, regissör och filmare. Hon är 75 år, född och bosatt i Stockholm.

Hon har både varit chef för Dramaten och rektor på Konsthögskolan i Stockholm. 2017 visades en retrospektiv utställning på Moderna Museet med 350 av hennes verk. Året därpå släppte hon boken ”Få se om hundarna är snälla ikväll” med anteckningar från hennes make Gösta Ekmans sista tid.

Har sommarpratat flera gånger tidigare och i sitt första 1977 blev det lyssnarstorm när hon inledde med orden ”Det här är pissråttan själv som talar” och läste högt ur hatbrev.

Göstas hälsa och död går som en röd tråd genom sommarpratet. Avstegen från det blir tyvärr ganska spretiga, och mindre djupgående. Hon berättar om sin barndom där hon ”överträdde osynliga lagar” men berättar egentligen aldrig på vilket sätt. Hon pratar om hur självkritik kan göra det svårt att skapa, men det blir bara rörigt.

När hon kommer in på hur hon svikit sin dementa mamma blir det dock drabbande igen. Där kommer man nästan respektlöst nära de nerkissade blöjorna och den torkade vätskan i mungipan.

LÄS MER: Sommar i P1: Lena Endre

Sommarpratare 10/8:

Olof Stenhammar, lantbrukare, entreprenör och finansman.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.