Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I Sommar i P1 pratar Malin Byström, världskänd operasångerska, om den magiska värld hon lever i, och parallellivet som trebarnsmamma.  Bild: Mattias Ahlm
I Sommar i P1 pratar Malin Byström, världskänd operasångerska, om den magiska värld hon lever i, och parallellivet som trebarnsmamma. Bild: Mattias Ahlm

Sommar i P1: Malin Byström

Kärleken till musiken vibrerar starkt när Malin Byström pratar. Den världskända operasångerskan tar med lyssnaren på en svindlande resa om att finna sin röst och sig själv. Men halvvägs svalnar magiken.

Det är något visst när en proffsmusiker pratar om klanger, skalor, symbios mellan röster och instrument. Den där harmonin som varvas med besatthet. Malin Byström förmedlar rakt igenom sitt sommarprat en våg av känslor med fingertoppskänsla. Hon kan ju det där med rytm och dramatik.

Vem?

Malin Byström, 46 år. Född i Helsingborg, numera bosatt i Tullinge, Botkyrka.

Operasångerskan är en internationellt efterfrågad sopran som mottagit Birgit Nilsson-priset och är hovsångerska. Malin Byström har uppträtt på några av de största operascenerna, som Royal Albert Hall i London och Metropolitan i New York. I Sverige kom debuten 2007 på Göteborgsoperan som Marguerite i Faust. 2018 utnämndes hon till Årets kvinnliga sångare vid International Opera Awards.

Med Berlinerfilharmonikerna i bakgrunden, dras lyssnaren in i ett annat universum. Hon tar med oss till en av pappans konserter med Helsingborgs symfoniorkester. Där känner hon, 12 år gammal, hur tonerna kommer emot henne. Hon lyfts ur sitt liv och hittar sin ”religion och favoritdrog i ett”. Hennes resa är spännande.

Men ungefär halvvägs in stagnerar berättelsen. Det är mycket som ska med, och det blir lite spretigt. Farmoderns flykt från det av nazisterna ockuperade Danmark 1940, vävs inte helt självklart in i hennes egna historia. Hur hon själv bildade familj blir som hastiga små detaljer.

Hon samlar ihop det något när hon mycket frankt resonerar kring sina två parallella liv. Att vara trebarnsmamma, och samtidigt internationell världsstjärna. Att barnen och maken ibland får konkurrera med hennes kärlek till musiken. Smärtan när hon vinkar hejdå inför nästa jobb. Men för henne ska inte mammor behöva ge upp sitt kall. Malin Byström lever för musiken, hennes tröst och livselixir.

Sommarpratare 31/7: Simon J Berger, skådespelare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.