En gång på gymnasiet skulle jag utantill framföra Chopins andra nocturne i E-dur (Op. 62) i hörsalen i Norrköping. Innan jag ska på scen får jag hjärnsläpp – jag minns inte vänsterhanden! Och noterna ligger i skåpet på skolan.
Svetten rinner. Jag går på – och allt går bra. Efter några minuter av panikartat nervositet.
Jag kom att tänka på det när Malin Broman inleder sitt första Sommar i P1. Hon är 20 år i en konsertsal i ny röd klänning och nervositeten kickar in. Men för henne är det en 30 minuters violinkonsert.
LÄS MER: Sommar i P1: Henrik Ekman
Vem?
Malin Broman är 46 år, född i Kungsbacka och bosatt i Stockholm. Hon är violinist, 1:e konsertmästare i Sveriges Radios symfoniorkester, samt medlem i Kungsbacka pianotrio. Kungsbacka pianotrio har fått sitt namn från där de hade sin första spelning och arrangerar även kammarmusikfestivalen Change Music Festival i Kungsbacka och Varberg.
Malin Broman är 1:e konsertmästare i Sveriges Radios symfoniorkester och har satt Kungsbacka på den klassiska musikens karta som en av medlemmarna i Kungsbacka pianotrio som även arrangerar Change Music Festival.
Hennes första ”Sommar i P1” är en historia om ett liv som musiker från barnsben till i dag. Det berör allt från nervositet, darriga händer och panik, till att öva tidiga mornar, tävlingar i musik och att turnera som förälder.
LÄS MER: Recension: ”Sommar i P1” – Mathilda Hofling
Malin Broman fick sin skolning i en tid då det inte var obligatoriskt att gå på gymnasiet, utan man kunde som 16-åring gå direkt till Musikhögskolan. Det gjorde Malin Broman som hamnade i Köpenhamn där hon dessutom fick låna en Stradivarius från 1716 värd 5 miljoner kronor.
Men det är också en mysig och sympatisk hyllning till musiken. En gång hettar det verkligen till – när hon som tonåring är nära att tappa bort sin Stradivarius. En ångest jag inte önskar någon.
LÄS MER: Recension: ”Sommar i P1” – Nadim Ghazale
Sommarpratare 24/7:
Jacob Hård, sportjournalist
Missa inget från GP Kultur!
Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.