Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Terrorexperten Magnus Ranstorp.  Bild: Jessica Gow/TT
Terrorexperten Magnus Ranstorp. Bild: Jessica Gow/TT

Sommar i P1: Magnus Ranstorp

Terrorforskaren Magnus Ranstorp triumferar och ryter ifrån, men uppmanar också till försoning. Carl Moberg har lyssnat.

Ungefär två tredjedelar in i programmet kommer det som nog många har väntat på. Terrorexperten Magnus Ranstorp, som genom åren har väckt så mycket känslor, ska åter berätta sin syn på hur samhället hanterar den allt mer globaliserade terrorismen.

Han som tidigt pratade om moralpoliser i Rosengård och hur extremism formas i källarmoskéer. Vad säger han i dag?

Han blir kanske en aning triumferande när han konstaterar att Sveriges nuvarande handlingsplan mot våldsbejakande extremism nästan är en kopia av de rekommendationer han lade fram för knappt tio år sedan. Samtidigt kritiserar han den polariserade debatten.

För även om han inte håller tillbaka när han pratar om svenska myndigheters brister, återkommer han också till vikten av att aldrig börja inkräkta på människors fri- och rättigheter. Han avslutar sitt sommarprat med en uppmaning till försoning.

– Jag tror inte längre att terrorismen går att eliminera. Det går bara att leva med den. Det viktigaste är ändå att vi som samhälle står samman och inte låter hatet splittra oss.

Vem?

Magnus Ranstorp är statsvetare, terrorexpert och forskningsledare vid Försvarshögskolan.

Han har skrivit ett flertal böcker. Arbetat som CNN:s Mellanösternexpert och på Dagens Nyheters ledarsida.

Det är annars ett fängslande sommarprat som terrorforskaren bjuder på. Historier från trettio års arbete mot terrorism. Där finns de sorgesamma berättelserna om dåden och offren, men också actionpackade scener som stundtals levereras med den lite lättvindiga fräckhet som Hollywoodfilmerna vant oss vid.

Magnus Ranstorp berättar till exempel om skämtet att den tidigare israeliske premiärministern Ariel Sharon är för fet för att kidnappas och återger ett citat om IRA han fått höra i Nordirland.

– Poof. De skjuter er i knäskålarna. Men var inte oroliga, vi har världens bästa knäkirurger här.

Sommarpratare den 28/6 är: Tony Irving

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.