Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Lyssnarnas sommarvärd, Madeleine In Hwa Björk. Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Sommar i P1: Madeleine In Hwa Björk

Maria Näslund tycker att publiken röstat på rätt bidrag när de valde Madeleine In Hwa Björk till Lyssnarnas sommarvärd 2019.

Det är alltid lite svettigt när publiken får makten – se bara hur det brukar gå i Melodifestivalen. Vilken tur då att folket faktiskt röstat på rätt bidrag när det kommer till Lyssnarnas Sommarvärd 2019. Adopterade Madeleine In Hwa Björks berättelse om vad som hände när hon sökte sin biologiska släkt börjar med en personlig och gripande historia.

LÄS MER: Sommar i P1: Björn Runge

Efter att hon fått egna barn växte beslutet fram att ta reda på mer och en spontan sökning på Facebook förändrade allt. Det visade sig att hon och en annan flickas identiteter blivit förväxlade på barnhemmet i Sydkorea; plötsligt var hennes namn ett annat, födelsedagen ett halvår senare och allt hon visste om sin bakgrund en historia som tillhörde någon annan.

Madeleine berättar sakligt och osentimentalt – hennes berättelse gör sig bäst så. Känslorna kommer fram ändå, som när hon tillägnar sina föräldrar ”Två mörka ögon” eller beskriver det första mötet med sin biologiska mamma och moster. Och just när man tänker att vilken historia det här är, rycker hon mattan och konstaterar att det bara är en av många liknande berättelser.

LÄS MER: Sommar i P1 - John Lundvik

Den senare delen av programmet blir politisk, där hon är en röst för många som uppmanar Sverige att ta ansvar i frågan kring adoptioner och postadoptionservice. Som talesperson är hon välformulerad, påläst och vass: ”Tycker ni att jag pratar om barn som handelsvaror? Bra.” Och till ”den som känner sig lite främlingsfientlig” och tror sig hitta argument i kritiken är beskedet glasklart: ”Fuck you” med Lily Allen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.