Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Måns Möller viker en stor del av sin programtid till att berätta om sin autistiske son Viggo. Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Måns Möller viker en stor del av sin programtid till att berätta om sin autistiske son Viggo. Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Sommar i P1: Måns Möller

Komikern vittnar om sin brist på självinsikt men pratar länge och kärleksfullt om sin autistiske son Viggo.

"Are you ok, mister ..?" Måns Möller ligger i ett dike i Texas med brutna fingrar efter att ha kraschat med cykeln.

Strax därefter befinner vi oss på Kungliga Operan i Stockholm, där Måns Möller debuterar som elvaåring – utan att egentligen göra något. Tio sekunder senare upplever unge Möller stand up-komik i tv för första gången och inser i samma stund att det där, humor, det ska bli hans liv. Det måste bli hans liv. Om han någon gång ska få ta emot de där skratten som tydligen står högst upp på önskelistan, oklart varför.

Vem?

Måns Möller, 44, är en svensk komiker bosatt i Stockholm. Möller har under våren varit aktuell med föreställningen "Världens historia – den osminkade sanningen" som han gör tillsammans med Özz Nujen. Deras tidigare föreställning "Sveriges historia" vann det svenska humorpriset som årets scenshow.

Han har en autistisk son och har bland mycket annat cyklat tvärs över USA för att stötta barn med neuropsykiatriska diagnoser.

Precis sådär lösryckt och osammanhängande är Måns Möllers Sommarprat. I ungefär 20 minuter.

Sedan börjar han berätta om sin son Viggo, som fick diagnosen autistiskt syndrom för tio år sedan, och då händer något. Programmet växer. Måns Möller växer. Berättelsen bränner till och plötsligt sitter man där och sväljer en tår, upprörd och uppgiven.

Strax efter spricker istället ett leende upp i ansiktet och skön värme sprider sig i kroppen när Måns Möller berättar om alla de sportevenemang, friluftsläger och annat som han och andra föräldrar arrangerar för barn med autism.

Lite spretigt emellanåt, visst, men det är också ett kärleksfullt och föredömligt nedtonat program som Måns Möller bjuder på. Och ingen kan längre tvivla på Agneta Sjödins förmåga att dra in sponsorpengar.

Sommarpratare den 4 augusti är textförfattaren, artisten och kompositörern Marie Nilsson Lind.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.