Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Sommar i P1: Lisa Miskovsky

Maria Näslund hör ett utlämnande sommarprat om mammarollen och dotterns autism.

En underbar sekvens i Lisa Miskovskys sommarprogram är när hon berättar hur dottern avfärdar P1 med orden: ”Du kan prata om min autism där för ingen jag känner lyssnar på den där kanalen.”

LÄS MER: Låt Sommar i P1 fortsätta finnas

Elvaåringen har bett mamma sätta på P1 i bilen och efter bara några sekunder tycker hon att det räcker. Säkert har de pratat mer om vad det innebär att öppna sitt innersta i radio (några lyssnare har ju den där kanalen trots allt) för det är oundvikligen ett utlämnande program.

Men berättelsen har ett syfte och Miskovsky leder oss med tydlig hand för att vi ska förstå vardagen med ett barn som har autism – inte minst ur det drabbade barnets perspektiv. Hon ger oss scener från morgonens viktiga väckning till besök i affären och en flygresa som kräver mer än vanlig planering. Att vara annorlunda utan att det syns utanpå ökar risken för att bli missförstådd och när den känslomässiga kortslutningen slår till kan omvärlden vara snabb att döma.

LÄS MER: Recension: Stina Wollter - Sommar i P1

Lisa Miskovskys mammaroll står i fokus men hon väver också in sin artist- och låtskrivarkarriär: om vad en låt kan betyda för en elvaåring på 80-talet i en liten by, den underbara känslan när hon kom till Cheironstudion och de sjuka kraven i branschen.

Vi får också höra om hennes första kasse när hon uppfyllde drömmen om att spela i ett hockeylag, att det tar exakt 45 minuter att hångla i grillstugan i Vännfors och om vikten att jobba som ett lag. Det är ett fint, varmt och hoppfullt program som även vågar tassa i mörkret – och som har en låtlista man inte vill missa.

Sommarpratare 23/7: Ola Serneke, vd

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.