Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sommar i P1: Linnéa Claeson

TCO spår att måndagens sommarvärd Linnéa Claeson blir en av framtidens mäktigaste opinionsbildare. Vi får allt hoppas det, tycker Tobias Holmgren, som har hört vad som säkerligen är årets viktigaste Sommar i P1.

Texten fortsätter under klippet. 

Det var en tidsfråga innan någon av tidningsdrakarna skulle erbjuda Linnéa Claeson en spalt. Den inflytelserika handbollsspelaren har helt uppenbart en driven penna som borde ha dragit henne till journalistutbildningen för länge sedan, så det är bara att applådera Aftonbladet.

Med citat från Instagramkontot Assholesonline som fästpunkter, kontot med 223 000 följare där Claeson sedan 2014 publicerar de kränkande meddelanden hon får av främmande män, bygger hennes sommarprogram berättelsen om ett Sverige där kvinnor bär shorts under kjolarna av rädsla för övergrepp, och där hon själv har varit nära att bli våldtagen.

Läs också: Linnéa Claeson om sexuella övergrepp och den ständiga oron

Läs också: "Jag var så jävla rädd att jag skulle dö där"

Modigt och otroligt viktigt

Det är galet att rädslan har blivit så normal. Det är galet att Linnéa Claeson måste påpeka att även svenska män våldtar. Och det är galet att ett stort sjok behöver ägnas åt att hylla män som bryr sig om jämställdhet – hylla dem för att de är medmänskliga. "Det här är minimum", konstaterar hon själv, och har förstås alldeles rätt. Ändå kommer hon att översköljas av hot och hat efter att programmet sänts.

Ur led är tiden, och Linnéa Claesons sommarprogram blir i den ett praktstycke civilkurage; brännande, nödvändigt och fullständigt livsfarligt. Tvinga era söner att lyssna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.