Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lars Wallins kärlek till tyg och kläder lyser igenom, men han lyckas ändå inte komma nära lyssnaren i sitt sommarprat. Bild: Mattias Ahlm
Lars Wallins kärlek till tyg och kläder lyser igenom, men han lyckas ändå inte komma nära lyssnaren i sitt sommarprat. Bild: Mattias Ahlm

Sommar i P1: Lars Wallin

Tyger, kläder, mönsterkonstruktion. Extravaganta fester, modevisningar, människor. Det är flärdfullt berättat, men få saker biter sig fast i Lars Wallins sommarprat.

Det börjar och slutar starkt. Men där emellan är det rätt grunt. Potentialen finns, för Lars Wallin, en av landets främsta klädmakare har gjort väldigt mycket spännande saker i sitt liv. Men jag lämnas av känslan att hans sommarprat inte lever upp till den personlighet som verkar gömma sig i suckarna, de små skratten och självdistansen som kommer fram mellan alla historier om glamorösa fester och människor.

Vem?

Lars Wallin, 54 år. Född i Västerås, numera bosatt i Stockholm.

En av landets största namn inom modedesign. Lars Wallin har arbetat som designer i 30 år och skapat flera kreationer till artister, kostymer till Eurovision Song Contest och galaklänningar burna av Kronprinsessan Victoria vid flera Nobelfester. Hans modeutställning Fashion Stories med skapelser från hela hans karriär har turnerat i Sverige och han har även mottagit Damernas Världs pris Guldknappen.

Han röst är varm, mjuk, lite sävlig. En sagoröst om man så vill. Sommarpratet är uppbyggt som en intervju, Lars ställer frågor till Lars. Men vi får egentligen inte några svar på vem Lars är. Han berättar att han alltid varit mån om att inte låta sin person ta så stor plats. Klänningarna han skapar har fått föra hans talan. Men nu efter goda 30 år i branschen vill han berätta mer om sig själv. Antiklimax följer.

Fast det är några saker som sticker till. Kärleken han beskriver till Paris, hantverket bakom ett plagg, från trådar som vävs till att klippa och sy. När han tar upp den svåra tiden i skolan med brutal och långvarig mobbning som ledde till både fysisk och psykisk ohälsa. Sårbarheten i kreativiteten, att blotta sig och vara så ofiltrerad som möjligt för att kunna skapa. Då är det lite provocerande att sommarpratet blivit för välkrattat.

Sommarpratare 30/7: Malin Byström, operasångerska.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.