Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Laleh PourkarimFoto: Privat
Laleh PourkarimFoto: Privat

Sommar i P1: Laleh

Laleh pratar varmt och kärleksfullt om sina föräldrar. Men GP:s Jan Andersson hade velat höra mer om livet i Los Angeles.

Förra året var det Jill Johnson, åren dessförinnan Rennie Mirro och Stina Ekblad. När Laleh Pourkarim rundat av sitt program som årets sista sommarvärd kan jag sakna greppet med att en och samma person varje år avrundar säsongen, en och samma röst som knyter ihop sommaren – trots att den traditionen försvann redan 2005 när Lars Ulvenstam tackade för sig.

LÄS MER: Sommar i P1: Johan H. Andresen

Det sagt ska ingen skugga falla på Laleh. I alla fall inte av den orsaken.

Sin vana trogen funderar hon personligt och klokt om livet , om oss människor och våra tillkortakommanden och glädjeämnen. Hon bjuder på ett kärleksfullt porträtt av sin filosofiske pappa Houshang och sin fokuserade mamma Atefe. De som tog henne från Bandar-e Anzali i Iran, via Minsk och ett kort stopp i Östberlin till Göteborg och Mixgården i Hammarkullen, där Laleh tillbringade mycket tid i tonåren.

Vem?

Laleh Pourkarim är artist, producent och låtskrivare. Hon är 38 år, född i Iran, uppvuxen i Göteborg och sedan ett par år bosatt i Los Angeles.

Detta är Lalehs andra sommarprogram. Han var tidigare Sommarvärd 2009.

Det är mjukt och kärleksfullt berättat och behagligt att lyssna på men egentligen sägs inget nytt, inget som Laleh inte redan har pratat om i otaliga intervjuer tidigare.

LÄS MER: Sommar i P1: Ulf Lundell

Därför känns det som ett lyft när hon kommer in på sitt liv som producent och låtskrivare i Los Angeles, där hon bor sedan fem-sex år. Att tillvaron i den manschauvinistiska musikbranschen kantas av förnedring och frustration är självklart något som Laleh, van att bemötas med respekt och bli lyssnad på, har svårt att förhålla sig till. Rösten är nära att brista vid flera tillfällen.

Men hon borrar inte särskilt djupt i det. Istället tar hon upp familjen på nytt. Med tanke på hur ofta Laleh återvänder till sina föräldrar, och hur de fortfarande inspirerar henne, hade jag velat höra något om hur Laleh själv påverkats av att ha blivit mamma till en liten dotter. Men om det får vi inget veta.

LÄS MER: Sommar i P1: Emma Eliasson

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.