Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
John Lundvik kom femma i årets Eurovision song contest.  Bild: Sveriges radio
John Lundvik kom femma i årets Eurovision song contest. Bild: Sveriges radio

Sommar i P1 - John Lundvik

John Lundviks sommarprat är helt ok, men skulle blivit riktigt bra om han bara var lite mindre självgod.

Musikern John Lundvik spelar inte bara en, utan två egna låtar under sitt sommarprogram. Man blir redan här frestad att vända sig mot vissa slutsatser - som att Lundvik skulle kunna vara en aning självgod.

LÄS MER: Det är den kärleksbombande publiken som är Eurovisions största stjärna

Använder man resten av artistens sommarprogram som informationskälla så bekräftas också denna tes. John Lundvik framstår, mycket riktigt, som lite stroppig.

Han förklarar tidigt under sina 90 minuter att han alltid har "gått mot strömmen", helt enkelt för att han "är programmerad så".

Han talar om sig själv som en musiker som ingen teori kan, som inga ackord vet, utan bara "går på känsla". I hjärtat har hans resa från Växjö till Eurovision varit "självklar", då han har "jobbat för det". Han menar också att hans riktiga hem "alltid har varit USA".

Jag förstår att det är besvärligt att hålla ner sig själv när man vill ut. Att det som framgångsrik musiker är svårt att inte låta självkänslan svälla upp. Jag förstår också att John Lundvik har slitit som ett lastdjur för att ta sig hit.

LÄS MER: John Lundvik tar inget för givet

Men jag tycker att det är synd. Trots att Lundvik haft en spektakulär livsresa, trots han berättar om denna i fin valstakt, blir hans ego lite väl synligt mellan orden.

Stark självkänsla behöver inte vara något i grunden dåligt, absolut inte. Men det kan stämma ett sommarmanus bara lite, lite fel. Det kan göra humorn i texten klenare, ömheten tunnare.

John Lundviks sommarprat är verkligen helt ok, men kunde varit riktigt bra.

Imorgon, den 16e juli, sommarpratar Björn Runge

Vem?

John Lundvik är en 36 år gammal svensk artist och låtskrivare. Livnärde sig länge på att vara demosångare, men har nu själv klivit fram. Kom femma i årets Eurovision song contest med låten "Too late for love".

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.