Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Norske miljardären Johan H. Andresen är onsdagens sommarvärd i P1. Bild: Chris Maluszynski
Norske miljardären Johan H. Andresen är onsdagens sommarvärd i P1. Bild: Chris Maluszynski

Sommar i P1: Johan H. Andresen

Norske miljardären Johan H. Andresen är säkert en ansvarsfull företagsledare men tyvärr också en långrandig sommarpratare utan förmåga att entusiasmera sina lyssnare.

”Varje år vandrar upp till en och en halv miljon gnu och en miljon zebra från Serengeti i Tanzania till Masai Mara i Kenya, och sen tillbaks till Serengeti”.

Så börjar norske affärsmannen, entreprenören och mångmiljardären Johan H. Andresen sitt stundtals rätt prövande sommarprogram.

För även om Andresen skulle vara världens mest ansvarsfulla och rättrådiga företagsledare, hans sociala engagemang går inte av för hackor och det sträcker sig alltså ända till Afrikas savanner, blir man till slut andfådd och matt bara av att lyssna på hans visioner för framtiden och resonemang kring välfärdsstatens alla problem och möjligheter.

Att Johan H. Andresen är femte generationens företagsledare, och som sådan inte född med guldsked i mun utan med en hel bestickuppsättning, innebär inte att han per definition också är en spirituell eller upplyftande sommarpratare – men det betyder att han har en gedigen plattform att bygga sitt program på.

Vem?

Johan H. Andresen är 59 år. Född, uppväxt och bosatt i Oslo.

Han leder familjeföretaget och investmentbolaget Ferd, värderat till drygt 30 miljarder kronor, och är en av Norges mest kända affärsmän.

Johan H. Andresen är också ordförande i Norska oljefondens etikråd som vägleder vilka företag fonden inte ska investera i.

Detta är hans debut som Sommarvärd.

Dock blir den där peppiga känslan han så gärna vill förmedla stundtals lite kvävande och landar i en märklig mix av omtänksamhet och självförhärligande.

Johan H. Andresen tycker inte om orättvisor, auktoritära krafter och nättroll. Han uppskattar välfärdsstaten och understryker vikten av personligt ansvar. Han tror också på demokrati, inkludering och frihet.

Jaha. Skönt det. Någon däremot?

Sommarpratare 13/8

Yngve Gustafsson, professor i geriatrik.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.