Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jacob Hård (af Segerstad) poserar inför Sommar i P1, han har vit t-shirt, svarta byxor. Skärp med metallspänne, blå skjorta och en blomsterkrans med blåa blommor.
Jacob Hård (af Segerstad) är en av Sveriges mest älskade TV-röster efter att ha kommenterat skidåkning och annan idrott i decennier. Bild: Mattias Ahlm

Sommar i P1: Jacob Hård

När Jacob Hård kommenterar Vasaloppet timme ut och in tänker man att han kan få allt att låta intressant. Den illusionen bryts skoningslöst av hans sommarprat.

Det är alltid något speciellt att höra ”en röst” i Sommar i P1, och Jacob Hård är definitivt en sådan. I åratal har hans vänliga och välinformerade ton följt oss i skidspåren. Tillsammans med sin parhäst Anders Blomquist har de förgyllt och förhöjt stigningar och utförsåkningar. De har satt ord till rycken, glidet och taktiken. Masserat in passionen i en idrottsform som annars nog skulle kunna kännas rätt så långtråkig.

När han nu debuterar som sommarvärd börjar det starkt. Inledningen blir en hyllning till sporten och leken. Känslan är vi är på väg att få höra något riktigt trevligt. Dessvärre blir det inte så.

Vem?

Jacob Hård är 66 år gammal, född i Danderyd, uppväxt på Lindingö och bor i Stockholm.

Han är sportjournalist och i år kommenterade han sitt sjuttonde skid-VM för tv-tittarna. I mer än trettio år har han också kommenterat Vasaloppet.

2020 fick han Stora journalistpriset. Juryn skrev: ”Alltid i perfekt balans mellan folklighet, proffsighet och passion”.

Så länge som Jacob Hård pratar om sport är lågan tänd. Men det kan inte sägas om den obegripliga mängd tid han lägger på att berätta om när han haft det lite dåligt på jobbet.

Som när han gick vilse i SVT-huset strax innan sändning (han hann i tid). Hur han fastnade på ett tåg och missade planet till OS i Beijing (han hann i tid). Hur mobilbatteriet dog under en intervju i Pyeongchang.

I Jacob Hårds värld var det säkert riktigt anmärkningsvärda dagar. För oss är det urbota tråkigt.

Föreställ dig att en vän berättar om att missa flyget från Arlanda. Det kan absolut vara ett intressant samtal, men om du svarade: ”Det där borde du berätta i Sommar i P1”, tror nog din vän att du gör dig lustig. Kanske förstod Jacob Hård bara inte ironin.

Nej, sportjournalistens sommarprat lämnar mycket att önska. Mest får det mig att längta efter Vasaloppet, när Hård är i sitt rätta element, för det här var verkligen inget vidare.

Sommarpratare 25/7:

Jonas Karlsson, skådespelare, författare

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.