Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hasse
Hasse "Kvinnaböske" Andersson. Bild: LINA ARVIDSSON

Sommar i P1: Hasse "Kvinnaböske" Andersson

Hasse Andersson drar oändligt med anekdoter och tvingar GP:s Carl Petersson Moberg att pröva sitt sociala tålamod – men går det egentligen att lyssna artigt på radio?

Jag brukar inte allt för ofta tänka i generationstermer. Jag föreställer mig att det finns en grundklang i det mänskliga som resonerar oberoende ålder. Att skillnaderna i det vi uppskattar och gör egentligen mest är kosmetiska.

Men så finns det också tillfällen när avstånden blir stora. Som när en tioåring pratar om ett nytt kulturellt fenomen och ungefär var tredje ord känns igen från ordboken.

Eller när man hör Hasse Andersson sommarprata.

Vem?

Hasse "Kvinnaböske" Andersson är 72 år. Född i Malmö, bosatt i Ängelsbäck på Bjärehalvön.

Han är en folkkär sångare och låtskrivare som slog igenom brett på 1980-talet med låten ”Änglahund”. Fick en renässans 2015 när han ställde upp i Melodifestivalen ”Guld och gröna skogar” som skulle bli en publikfavorit.

Detta är Hasse Anderssons debut som sommarvärd.

För ”Kvinnaböske” levererar otaliga anekdoter från sitt liv och de har det gemensamt att man förstår att de ska vara lustiga. Men det är de inte – åtminstone inte för mig.

Kanske har vi att göra med en generationsfråga här. För den folkkäre Hasse Andersson känns oändligt gammal. Tonen är dessutom sådan att jag ser för mitt inre hur han sitter på en fest och slänger ur sig sina söndertuggade historier utan att förstå att han håller bordsgrannarna gisslan.

Det blir likt ett påfrestande rollspel där jag själv tvingas öva på min sociala förmåga. Jag sitter artigt med radion på och lyssnar. Ibland skrattar jag till lite trevligt: ”Jaha, säger du det? Bara en golfhandske, fast du trodde man hade två? Tänk så knasigt det kan bli ibland va”, säger jag ut i tomrummet.

Till slut infinner sig det förtrollande läget när jag zonar ut helt och bara börjar stöta ut ”mm” med viss regelbundenhet.

Innan jag vet ordet blir det tyst. Den sista låten tycks vara slut och jag vaknar till liv:

”Tack va trevligt, det här bara måste vi göra oftare”, mumlar jag.

Sommarpratare 30/6:

Niklas Adalberth, företagsledare och entreprenör.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.