Entreprenören och företagsledaren Gunilla von Platen sommarpratar för andra gången. Första gången var 2007.
Entreprenören och företagsledaren Gunilla von Platen sommarpratar för andra gången. Första gången var 2007. Bild: Mattias Ahlm

Sommar i P1: Gunilla von Platen

Entreprenören Gunilla von Platen hyllar kvinnorna i sitt liv och ger hårda kängor till näringslivets män. Hennes sommarprat är en styrketår i en säsong som varit fattig på åsikter.

ANNONS
|

Det finns tre huvudpersoner i Gunilla von Platens sommarprat – hon själv, hennes farmor och hennes mamma.

Farmodern överlevde folkmordet på kristna syrier/assyrier på 1910- och 20-talet, men förlorade hela sin familj. Mamman tvingades ta med hela familjen på flykt från den lilla byn i Turkiet, efter att ha hamnat i en konflikt med en mäktig man i området.

De fick sedan anpassa sig till en ny svensk vardag i Grevegården i Göteborg. Gunilla, född Günel, gjorde uppror. Vägrade bli bortgift, stoppade fingrarna i halsen när pressen blev för stor, flyttade hemifrån utan att vara gift.

Sommarpratet är en kortversion av von Platens självbiografi ”Draken i rummet” som kom ut tidigare i år. Inget fel i det – Sommar i P1 är ju ofta självbiografier i 90-minutersformat. Det är också i viss mån en upprepning av hennes sommarprat från 2007 – men det kanske ändå ingen minns längre?

ANNONS

Vem?

Gunilla von Platen föddes som Günel Alip i Zaz i sydöstra Turkiet 1972.

Hon är uppväxt i Grevegården i Göteborg och bor numera i Stockholm med maken Alfred von Platen.

Grundare av kundserviceföretaget Xzakt Kundrelation och i dag delägare i det globala kundservicebolaget Transcom Worldwide med 27 000 anställda.

Var affärsängel i TV-programmet ”Draknästet”. Är vice ordförande i UN Woman Sverige och ambassadör för Prins Daniels Fellowship.

Gav ut självbiografin ”Draken i rummet” tidigare i år.

I en sommarpratssäsong som varit något fattig på åsikter är det uppfriskande att von Platens ilska lyser igenom. Den riktas mot näringslivets män, som i alla år tagit sig friheter gentemot kvinnor utan att straffas. Även efter att Metoo blåste genom Sverige satt de sextrakasserande cheferna kvar. Med nya, tjusiga jämställdhetspolicys förstås.

Att von Platen lyckats ta sig till näringslivets topp trots att, som hon uttrycker det, ”män anställer män”, tackar hon de två starka kvinnorna i hennes liv för.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS