Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gunhild ”Ninis” Rosqvist poserar för Sommar i P1. Hon har blå kavaj och vit topp. Hon har blomsterkrans och kort frisyr.
Gunhild ”Ninis” Rosqvist berättar om glaciärerna smälter. Bild: Mattias Ahlm

Sommar i P1: Gunhild "Ninis" Rosqvist

Klimatforskaren Gunhild "Ninis" Rosqvist ger i sitt sommarprat en obekväm påminnelse om att glaciärerna smälter och att den svenska fjällvärlden nu förändras radikalt.

I början av juli blev jag en av de runt 10 000 vandrare som varje år klättrar upp för Kebnekaise. Just när vi gick var det ganska kassa förhållanden. Det var regn och vind. Framförallt var sikten dålig. Det förtog förstås lite av naturupplevelsen, men gav samtidigt en ökad känsla av bedrift. Så när vi lite förvirrat i dimman insåg att vi nu befann oss högst upp på sydtoppen infann sig ett glädjerus.

Här stod vi alltså så högt upp som man kan komma i Sverige... typ. För det är inte riktigt sant. En bit bort längs bergskammen hittar man Kebnekaises nordtopp. 2019 konstaterade man att den nu är högre.

För två år sedan förlorade Sverige sin högsta punkt och fick en ny. Anledningen är att nordtoppen består av berg – sydtoppen glaciär. Och glaciären smälter.

För oss var faktumet ett gruskorn i kängan. Men för Gunhild "Ninis" Rosqvist är det ett tecken på fördärvet av den svenska fjällvärlden.

LÄS MER: Sommar i P1: Goran Kapetanović

Vem?

Gunhild "Ninis" Rosqvist är 61 år gammal, född i Landskrona och bosatt på Värmdö. Hon är professor i geografi vid Stockholms universitet och glaciolog.

Hennes forskning rör klimatförändringar och i sexton år var hon också föreståndare för Tarfala forskningsstation i Kebnekaisemassivet.

Ninis är glaciolog och forskar om klimatförändringar och var i sexton år föreståndare för Tarfala forskningsstation i Kebnekaisemassivet.

LÄS MER: Sommar i P1: Peter Carlsson

Med den informationen kan ni nog räkna ut ungefär hur hennes sommarprat låter. Ni har hört det förut. Hur en forskare ser alarmerande förändringar runt sig. Hur vår nuvarande kurs kommer att leda mot katastrof, men att vi fortsätter i samma riktning.

Det ska erkännas att det kan kännas lite tjatigt. Och det är förstås helt sjukt. Vi har blivit så vana vid den här typen av dramatiska berättelser att de inte längre skakar om som de borde. Ninis säger att renarna och de vita vintrarna kan försvinna från Sverige. Hur förödelse, som bränderna längs USA:s västkust och översvämningarna i Tyskland, kommer att bli vanligare.

Det är en obekväm påminnelse. Tjatig? Ja, kanske. Men inte mindre viktig för det.

LÄS MER: Sommar i P1: Jonas Karlsson

LÄS MER: Sommar i P1: Olga Persson

Sommarpratare 31/7:

Nils van der Poel, skridskoåkare

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.