Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Foto: Pressbild.

Sommar i P1: Gullan Bornemark

Gullan Bornemark träffade Alice Tegnér när hon var 15 år.

För mig är Gullan Bornemark svartvit barn-tv på 60-talet. Den käcka Tant Gullan sjöng och spelade slitstarka låtar, som Sudda bort din sura min och Min kära lilla ponny, tillsammans med sina musikaliska och välartade barn.

I år fyller hon 90 år. Still going strong och hon låter lika glittrande glad som jag minns henne. Gullan Bornemark har med sig flygel i studion och spelar några av sina låtar live, ungefär hälften av låtarna på spellistan är också hennes. Och varför inte? Hennes liv handlar verkligen om musik.

Hon kan se tillbaka på ett långt liv  – tänk att hon såg Alice Tegnérs sista konsert, den välkända barnviseskaparen kom till hennes skola 1943. 

Hon berättar minnen ur liv och karriär, och så tipsar hon om hur man ta hjälp av musiken för att komma ihåg saker, själv har hon satt musik till Pythagoras sats.

Men tillvaron har trots allt inte bara inneburit att det varit härligt att gå i solen, inte ens för Gullan Bornemark. En storasyster dog tidigt och själv har hon förlorat en son. Då letade sig sorgen in i hennes musik.

Söndagens sommarvärd: Lisa Langseth.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.