Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sommar i P1: Emma Örtlund spritter av glädje

Det går undan i Emma Örtlunds sommarprat. Hon har mycket hon vill säga. Med brutalt ärliga redogörelser från en hemsk skolgång tyngd av rädslan för mobbarna i korridoren och epilepsin i kroppen, spritter ändå hennes röst av glädje.

Det är tydligt att hon är stolt över den resa som hon har gjort. Skryta är ett fult ord, men det är precis vad hon gör, och det är faktiskt helt rimligt. Hon äger äntligen sin egen berättelse och den ska ut. Det går inte annat än att bli varm i magen.

Hon berättar om allt från barndomen till att gå modevisning i New York. Om hur hon en gång spottade på en av sina mobbares tröja. Hur hon fick nog.

Vem?

Emma Örtlund är 32 år och född i Gislaved där hon också bor idag.

Drömmen om att bli fotomodell besannades genom dokumentärfilmen Catwalk, som gjordes av Glada Hudiksteatern och hade premiär i vintras. Örtlund hyllades för sin insats i filmen där alla medverkande har en funktionsnedsättning. Hon har även varit prisutdelare på Guldbaggegalan och medverkat i SVT:s Skavlan.

Jobbar även på kafé och tillverkar kläder och smycken.

De detaljrika nedstampen i livet tas upp i korta sjok. Tempot är högt vilket håller takten med låtvalen som mestadels är dansanta och peppiga. Hon tackar 80-talet för stilen och musiken. Hon säger hej till sin pappa, hej till Astrid Lindgren och hej till sin bortgångna mamma som hon längtar efter så mycket att det värker i hjärtat på mig.

Men rysningen går ändå som starkast genom kroppen när hon också säger hej till alla de som mobbat henne, alla som tryckt ner henne, som inte förstod att hon behöver hjälp. Det är ofiltrerat och okonstlat och lite upprepande ibland – men det spelar ingen roll.

Hon slår ett slag för alla som inte möts av respekt på grund av en funktionsnedsättning, genom att säga: ”Jag är inte dum i huvudet, jag är en underbar människa och jag är stolt.” Nu vill hon skina, och det gör hon också.

Sommarpratare 14 juli: Rasmus Troedsson, skådespelare, journalist.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.