Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: Mattias Ahlm/SR

Sommar i P1: Dagny Carlsson

Dagny Carlsson är världens äldsta bloggare. Antagligen är hon världens äldsta sommarpratare också. Tobias Holmgren har hört ett uppfriskande sommarprogram som speglar 1900-talet ur en 'riktig' människas perspektiv.

Texten fortsätter under klippet. 

Man ska inte 'gamla' till sig. Så lyder ett egenmyntat uttryck av världens äldsta bloggare, 105-åriga Dagny Carlsson, som själv förkroppsligar maximen.

Vi ska alla vara glada över det. Inte bara för att hennes blogg till skillnad från de flesta yngres faktiskt är riktigt läsvärd, utan också för att Dagnys levnadsberättelse gör Sommar i P1 många snäpp mänskligare.

Speglar 1900-talet

Dagny Carlsson är ingen popstjärna; hon är varken atlet, styrelseproffs eller kändisjournalist. Kort sagt: Dagny är inget varumärke på två ben. Det är uppfriskande. 

Uppfriskande är också hur allmängiltig och gripande hennes historia är. 1900-talet speglas bland annat i hur Dagny ser första världskrigets verkningar på nära håll, och i hur hon för att hjälpa sin familj tar jobb som sömmerska, trots att hon avskyr att sy. Hon hade gärna studerat och "blivit någonting" men saknar pengarna som krävs.

En verklighet som måste kännas minst lika främmande för dagens bekväma medelklassungdomar som sången Beatrice-Aurore av Sven-Olof Sandberg och Sixten Liedbeck, en av många knastrande stenkake-dyrgripar i Dagny Carlssons spellista.

 

(ovan: en annan version av biten)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.