Carin Rodebjer berättar om systern Gittan och om kvinnorna som gjort hennes resa möjlig.
Carin Rodebjer berättar om systern Gittan och om kvinnorna som gjort hennes resa möjlig. Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Sommar i P1: Carin Rodebjer

Modeskaparen Carin Rodebjer berättar om det mesta; den älskade systern, kvinnorna som gick före, hästarna på Gotland och livet i New York. Men modet har fått stryka på foten. Synd tycker Carl Moberg.

ANNONS

I programmets inledning berättar Carin Rodebjer om namnet på hennes modevarumärke, tillika hennes efternamn. Jag hajar till när hon förklarar: "det är varken franskt, eller danskt, utan gotländskt".

Jag ska erkänna att jag själv läst in mer Själland än Gotland, och meningen träffar mig då jag inser hur lite jag faktiskt visste om Carin Rodebjer. Trots att hon i decennier varit en tongivande modeskapare. Nu vet jag desto mer.

Carin Rodebjer berättar relativt kronologiskt om sitt liv. Hon öser på om ungdomen och kärleken till hästarna. Om svekkänslorna när hon skulle lämna Gotland. Om män, barn och två resor till New York.

ANNONS

Vem?

Carin Rodebjer, 49, är modeskapare. Hon föddes på Gotland och är nu bosatt i Stockholm.

Hon startade märket Rodebjer genom att sälja hemsydda, egendesignade kläder i New York. Nu har hon egna butiker i Stockholm och Oslo och återförsäljare i över 20 länder.

Hennes kläder har burits av kändisar som Meryl Streep och Gwyneth Paltrow.

Därtill har hon fått Damernas Världs utmärkelse Guldknappen och blivit utnämnd till Årets designer av magasinet Elle.

Framförallt fokuserar hon på två delar. Den älskade systern Gittans betydelse och sorgen när hon gick bort efter en kamp mot bröstcancer.

Hon ägnar också sitt sommarprat åt att lyfta kvinnorna som gått före och banat väg; Karin Boye, Coco Chanel, Gloria Steinem, Sigrid Hjertén, med flera.

Det är mycket som är både intressant och emotionellt, men det blir spretigt. På vägen tappar hon också bort modet, själva skälet till sommarpratet, även om hon ibland kopplar ihop livshändelserna med skapandet.

Det finns också en del röda trådar. En personlig favorit börjar med konstaterandet att individualismen inte hade kommit till det Gotland när Carin Rodebjer växte upp i. I stället hade man ett ansvar gentemot tidigare och kommande generationer att föra sig.

Senare i programmet har det ansvaret blivit till frihet och de gotländska generationerna förvandlats till historiska kvinnor. Hon säger också att hon själv har funderat på att göra herrkläder för att kanske rucka lite på den där fortfarande rätt så snäva mansrollen.

Sommarpratare den 6/7 är handbollsspelaren Isabelle Gulldén.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS