Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Camilla Lif är präst och en välkänd röst från ”Spanarna” i P1.  Bild: Mattias Ahlm
Camilla Lif är präst och en välkänd röst från ”Spanarna” i P1. Bild: Mattias Ahlm

Sommar i P1: Camilla Lif

Camilla Lif berättar om Prince, döden och märkliga djur i sitt sommarprat. Det är lite uppfriskande, något förvirrande och tidvis sövande, tycker GP:s recensent.

Camilla Lif låter verkligen som en präst. Ni vet den där tonaliteten, pauseringen och lugnet i rösten som präster har när de predikar. Det är nästan så att man blir sömnig.

Men så kommer det något oväntat, en formulering eller ett ord man inte är van att höra från präster. Typ ett citat av Babben Larsson om att ”föda barn är som att bajsa ut en soffgrupp”.

LÄS MER: Sommar i P1: Albin Ekdal

Det är sådant som gör att jag trots allt lyckas hålla mig vaken genom Camilla Lifs sommarprat. Och det känns som att hon verkligen vill få oss att förstå att hon inte är en typisk präst.

Hon berättar att hon ljög, stal och drack som ung. Att det var Princes musik som fick upp hennes intresse för religion och sex. Att hon är rädd för att nära och kära ska dö, men ännu räddare för att hon själv ska göra det.

Vem?

Camilla Lif är präst och tillförordnad kyrkoherde. Hon är 53 år gammal, föddes i Karlstad, växte upp i Sollentuna och är nu bosatt i Stockholm.

Hon är en välkänd röst från ”Spanarna” i P1 och hörs även i kanalens ”Tankar för dagen” och ”Helgsmål”.

Camilla Lif leder arbetet i Katarina församling samt den populära Katarinamässan, och under coronapandemin har deras webbsända söndagsgudstjänster lyckats nå ännu fler. Har tidigare arbetat som häktespräst och med missbruksbehandling.

Det är lite uppfriskande, men inte så mycket mer. Att hon dessutom ska dra in märkliga djur som fjädertofsspinnare och fiskar utan ögon för att förklara sitt sökande efter Gud och vad meningen med livet kan vara, är förvirrande.

LÄS MER: Sommar i P1: Karin Smirnoff

Som bäst är hon när hon pratar om sin förlossningsdepression och känslan av att inte alls instinktivt veta hur man ska ta hand om en nyfödd bebis.

Och när hon i slutet tröstande säger mantrat ”nuet är oftast ganska fint” är det faktiskt just ”ganska fint”.

Men på det stora hela får hon inte med mig. Detta sommarprat är inte dåligt. Det är bara... sådär.

LÄS MER: Sommarens bästa personliga poddar

Sommarpratare 27/7:

Rojda Sekersöz, filmregissör.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.