Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anne Sverdrup-Thygeson Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Anne Sverdrup-Thygeson Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Sommar i P1: Anne Sverdrup-Thygeson

Genom anekdoter och statistik håller biologen Anne Sverdrup-Thygeson ett långt försvarstal för alla mygg, myror, sländor och bin. Hennes sommarprat är en kärleksförklaring till insekterna och en uppmaning till oss alla att vara rädda om dem. Carl Moberg har lyssnat.

"Alltså vet du att det finns ett köpcenter i Zimbabwe som är typ byggt som ett termitbo. Det var något med lufttunnlar som gör det svalt utan el... Jag kommer inte riktigt ihåg, men det lät fräckt faktiskt!"

Jag kan riktigt höra mig själv försöka återberätta en av Anne Sverdrup-Thygesons fascinerande insektshistorier. Professorn vid Norges miljö- och biovetenskapliga universitet radar nämligen upp dem en efter en under programmet. Där andra väljer att ägna sommarpratet åt att berätta lite om sitt liv är det som att hon tänker: "nej, inte en sekund får gå till spillo".

Och det är spännande fakta och berättelser om våra sexbenta vänner som hon levererar. Om hur många olika arter det egentligen går att hitta i ett "dött" träd, om fåglar som letar honung eller fjärilars koppling till sengångarbajs. Samtidigt är det närmast omöjligt att komma ihåg detaljerna.

Vem?

Anne Sverdrup-Thygeson, 52 år är biolog och professor. Född i Sarpsborg, Norge. Bosatt i Lørenskog utanför Oslo.

Hon arbetar vid Norges miljö- och biovetenskapliga universitet, NMBU, och är rådgivare åt Norska institutet för naturforskning, NINA.

Hon har skrivit den populära boken "Insekternas planet - om småkrypen vi inte kan leva utan".

Det blir helt enkelt för mycket. Historierna glider in i varandra. "Var det miljoner eller miljarder?" "Humlor eller bin?"

I stället lämnas man med en mer allmän känsla om att insekter nog är rätt så bra och säkert ganska viktiga. Det är kanske också det dramaturgiska läge Anne Sverdrup-Thygeson vill få till, för i slutet av sitt program berättar hon om hur insekter nu tycks försvinna och hur förödande det är. Strax därpå rundar hon av med att ge tips på vad vi alla kan göra för att hjälpa till med att vända händelseförloppet.

– Det är inte för sent för att ändra utvecklingen, konstaterar hon.

Sommarpratare den 10/7 är Youtubeprofilen Joakim Lundell.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.