Anna Rosling Rönnlund.
Anna Rosling Rönnlund. Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Sommar i P1: Anna Rosling Rönnlund

Hon gillar inte siffror. Ändå arbetar hon med statistik. Precis som svärfadern Hans har Anna Rosling Rönnlund ägnat sitt professionella liv åt att försöka förstå och förklara världen. Hennes sommarprat handlar om hur det är att jobba mot okunskapen om vår okunskap.

ANNONS

– Det är tomt utan honom, konstaterar Anna Rosling Rönnlund.

Hennes svärfar, den omåttligt populäre professorn Hans Rosling, gick bort efter att ha drabbats av cancer i bukspottskörteln.

Som både familj och kollega var han förstås oerhört viktig, men Anna Rosling Rönnlund låter inte sommarpratet bli en parentation. I stället fokuserar hon på det som han, såväl som hon och hennes man Ola Rosling arbetat med – Gapminder.

Vem?

Anna Rosling Rönnlund, 44 år, är född i Falun, uppvuxen i Uppsala och bosatt i Stockholm.

Hon är medgrundare och kreativ chef för stiftelsen Gapminder som hon startade med sin man Ola Rosling och sin svärfar Hans Rosling.

Gapminder jobbar med att försöka förstå och förklara världen, genom att exempelvis samla in statistik och presentera på ett enkelt och tydligt vis.

Hon är också medförfattare till bästsäljaren "Factfulness: tio knep som hjälper dig att förstå världen" som översatts till fyrtio språk och som Bill Gates skänkte till alla studenter som tog examen i USA år 2018.

Hon går igenom de olika program och projekt som de utvecklat tillsammans, som de kända bubbeldiagram, vilka Hans Rosling populariserat via sina filmade föreläsningar. Men också Dollar Street, där hon själv varit initiativtagaren, som samlar en väldig mängd foton från människors vardag världen över.

ANNONS

Hon lyfter även boken "Factfulness: tio knep som hjälper dig att förstå världen", som hon skrev tillsammans med Ola och Hans. Där berättar de om tio vanliga anledningar till att vi missuppfattar globala trender, som att vi gärna vill se världen i motsatser, och att nyhetsflödet domineras av negativa händelser.

Tyvärr kan sommarpratet ibland likna en katalog över Gapminders prestationer, på bekostnad av berättande scener och de personliga historier ur Anna Rosling Rönnlunds liv som annars är genuint starka, om än lite korta.

Med det sagt är det ändå skönt att på nytt få tänka på världens positiva utveckling och där håller Anna Rosling Rönnlund familjens fana högt.

Sommarpratare den 1/8 är arkitekten och formgivaren Thomas Sandell.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS