Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Psykologen och psykoterapeuten Anna Bennich har skrivit flera böcker om hur stress och ensamhet påverkar inte bara den psykiska hälsan, men även andra delar av livet. I sitt sommarprat ger hon tips för att må bättre. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio. Bild: Mattias Ahlm
Psykologen och psykoterapeuten Anna Bennich har skrivit flera böcker om hur stress och ensamhet påverkar inte bara den psykiska hälsan, men även andra delar av livet. I sitt sommarprat ger hon tips för att må bättre. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio. Bild: Mattias Ahlm

Sommar i P1: Anna Bennich

Psykologen och författaren lyfter ensamhet som ett folkhälsoproblem och ger tips för att må bättre. Dessutom blir hon personlig. GP:s recensent känner sig upplyst – och får ångest.

Psykologi är svårt och snårigt. Människors känslor är inte enkla att förstå sig på. Det tycker inte Anna Bennich, en för många välbekant expert på ämnet, heller. Men i sitt sommarprat försöker hon ändå hjälpa lyssnaren framåt – eller inåt.

Det finns mycket matnyttigt att hämta under denna lektion, som det nästan känns som ibland. En mjuk och snäll lektion med en helt kvinnlig artistelit som backar upp de djupa och tyngre ämnena som man får lära sig om. Ångesten säger hej när statistik på hur många som är ofrivilligt ensamma i landet rullas fram. Hur livet och hälsan påverkas. Det känns heller inte bättre av att höra om hur farlig stress och just ångest är, som Bennich själv pekar ut.

Vem?

Anna Bennich, 47 år. Föddes i Trelleborg och bor numera i Stockholm.

För många känns psykologen, psykoterapeuten och författaren Anna Bennich igen från Nyhetsmorgon i TV4 där hon ofta medverkar och svarar på tittares frågor. Hon är också en återkommande gäst i radioprogrammet Kropp & Själ i P1 och Morgonpasset i P3.

Förra året kom hennes bok ”Att vinna över ensamheten: psykologens bästa råd” ut. Sedan tidigare har hon även givit ut böckerna ”Sjukt stressad” och ”Vägen genom skilsmässan”.

Men allt är inte bara nattsvart. Det erbjuds också råd. Forskningsrön om lycka och social interaktion varvas med nedstamp från egna livserfarenheter. Som när äktenskapet föll ihop, och tvivlet på om hon verkligen kunde hjälpa folk med krisande relationer när hon inte längre kunde hålla ihop sin egen slog rot. Och hur bestämmer man sig egentligen för att bli just psykolog?

Bennich ser lösningar. Hon slår ett slag för vänskapsrelationer, ytliga som nära. Hon vill se schemalagd undervisning i skolan där man pratar om kaoset på insidan som är så svårnavigerat för flera av oss. Hon mjuknar upp den vissna känslan av att det är ute med oss.

Sommarpratare 25/7: Albin Ekdal, fotbollsspelare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.