Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anders Tegnell är Sveriges statsepidemiolog. Bild: Mattias Ahlm
Anders Tegnell är Sveriges statsepidemiolog. Bild: Mattias Ahlm

Sommar i P1: Anders Tegnell

Sveriges statsepidemiologs sommarprat är som en vanlig presskonferens – men med musik. Något att tänka på inför framtiden, tycker Björn Werner.

Någonstans på jorden är klockan alltid 14.00.

Det är en tröst, när jag tålmodigt tar mig igenom Anders Tegnells presskonfe... Förlåt, jag menar Sommarprat. För när Sveriges patenterat antikarismatiske statsepidemiolog tar ton i etern för trehundratrettiotolfte gången i ordningen denna vår, då är allt precis som vanligt.

Det handlar föga förvånande mycket om coronaviruset, om den svenska strategin och om den osäkra tiden framför oss – utblandad med lite väl vald papparock. Ett grepp jag tror på för Folkhälsomyndighetens del. Om vi ska klara av den stundande pandemihöstens presskonferenser skadar det inte att bryta av med lite musik.

Vem?

Infektionsläkare, statsepidemiolog, 64 år. Född i Uppsala, bosatt i Vreta kloster utanför Linköping. Debuterar som Sommarvärd.

Sveriges mest välkända röst om coronavirusets spridning och dödlighet. Är statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten sedan 2013 och har uppmärksammats internationellt för den svenska modellen, som bygger på rekommendationer och eget ansvar.

Var under svininfluensan 2009 chef för smittskyddsenheten på Socialstyrelsen och en av initiativtagarna till massvaccinering. Arbetade i dåvarande Zaire vid ebola-utbrottet 1995.

Tegnell pratar på, forskarmässigt öppet och ärligt om våren som gått, om utvecklingen i Sverige och varför han tror det blev som det blivit. Inget är nytt och allt är lika torrt och forskarmässigt osäkert som vanligt. Kontroversiellt för de som aktivt vill missförstå. Fullkomligt rimligt för alla andra.

Inte heller Tegnells potentiellt spännande personliga utläggningar är färska. De om livet som utsänd smittskyddsläkare i Laos och pressen i att bli Sveriges kanske minst medialt gångbara internationella kändis någonsin. Nästan precis samma innehåll sändes i Ekots Söndagsintervju (24/5) med honom härförleden.

LÄS MER: Det avslöjar musiken i Sommar om Anders Tegnell

Allt detta må va hänt. Om det är någon som haft mycket att göra på jobbet under våren 2020 är det Tegnell. Dessutom misstänker jag att han bara tackade ja för att ännu en gång kunna nöta in ramsan jag om 40 år kommer kunna rabbla för mina barnbarn:

”Stanna hemma om du är sjuk. Jobba hemma om du kan. Håll avstånd och undvik nya kontakter. Res ansvarsfullt i sommar.”

Imorgon den 25/6 sommarpratar Gry Forssell, programledare.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.