Journalisten Amie Bramme Sey bjuder på en tidskapsel i hur det är att vara kvinna i dagens samtid.
Journalisten Amie Bramme Sey bjuder på en tidskapsel i hur det är att vara kvinna i dagens samtid. Bild: Mattias Ahlm

Sommar i P1: Amie Bramme Sey

Oj oj oj vilket sommarprat. Här får lyssnaren något så värdefullt som en rapport över hur det är att vara kvinna 2021. Amie Bramme Sey fortsätter att folkbilda på ett briljant vis.

ANNONS
|

Amie Bramme Sey har vad man kan kalla jävlar anamma. Hela hennes sommarprat är som en mjuk käftsmäll. För hon vill inte slåss, hon vill berätta. Vi får enligt hennes egna utsago ”en rapport” av hur det är att vara kvinna 2021. En tidskapsel från samtiden om sexism, våld, systerskap och ifrågasättande.

Det här är en person som är van vid att prata, van vid att driva frågor, och ställa frågor. Hon bjuder in oss till att sitta bredvid henne i en soffa och lyssna på hennes upplevelser och tankegångar om livet.

LÄS MER:Sommar i P1: Ingrid Carlberg

Vem?

Journalisten Amie Bramme Sey är 33 år, född och uppvuxen i Stockholm. Hon har tidigare arbetat på Sveriges Radio och Aftonbladet. Tillsammans med kompanjonen och kusinen Fanna Ndow Norrby driver hon podcasten ”Raseriet”.

Amie Bramme Sey har även programlett stora produktioner som bland annat Grammisgalan och Guldbaggegalan. För SVT har hon och Fanna Ndow Norrby gjort dokumentären ”Amie & Fannas striptrip” om strippklubbar i USA. Debuterar som sommarvärd.

Amie Bramme Sey lyckas ta upp ämnen som abort, kvinnovåld, rasism – men på ett vardagligt sätt. För att poängtera att det är just vardag, en del av verkligheten. En del av hennes liv.

ANNONS

Det är också väldigt roligt, även om hon pratar om tunga ämnen. Som hur utmattad hon blev under mediebevakningen av Black lives matter, och om hur en hönsgård gav henne kraft. Eller om att man var cool om man fick ”horrykte” i skolan, trots att man inte ville bli tafsad på i korridorerna. Eller hur en expojkvän bröt sig in i hennes lägenhet mitt i natten för att han ville veta vad hon höll på med.

Amie Bramme Sey folkbildar med självdistans och säger de obekväma sanningarna högt, de som så många inte vågar erkänna att man ens tänker. Det är lika ärligt som härligt.

LÄS MER:Sommar i P1: Denise Rudberg

Sommarpratare 3/7:

Tareq Taylor, kock, krögare.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla kåserier och skämtteckningar som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Världens gång. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS