Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alexandre Antonelli är professor i biologisk mångfald vid Göteborgs Universitet och University of Oxford. Bild: Henrik Brunnsgård
Alexandre Antonelli är professor i biologisk mångfald vid Göteborgs Universitet och University of Oxford. Bild: Henrik Brunnsgård

Sommar i P1: Alexandre Antonelli

Björn Werner är inte helt nöjd med Göteborgsforskaren Alexandre Antonellis framförande i dagens sommarprat.

Vem?

Alexandre Antonelli, 42 år, är professor i biologisk mångfald vid Göteborgs universitet och University of Oxford. Han är också en av världens mest citerade forskare.

Låt oss slå fast det på en gång, så har vi det överstökat: biologiprofessor Alexandre Antonelli har ett viktigt budskap. Vi håller på att förstöra vår jord och ta kål på stora delar av planetens biologiska mångfald på kuppen. Fortsätter vi i tangentens riktning ligger mänskligheten risigt till. Detta är ett obönhörligt faktum. Det är förstås inte bra alls.

LÄS MER: Recension: ”Sommar i P1” – Tousin ”Tusse” Chiza

Så. När det nu är sagt kan vi fokusera på Antonellis framförande. För hur behjärtansvärd någons åsikter än är så är det kritikens karga lott i livet att bedöma andra parametrar. I detta fall att det finns också en gräns för hur mycket en vanlig människa orkar med att lyssna på snustorr fakta om planetens stundande kollaps (om ingenting görs). Eller för den delen lyssna på haranger om det nya torftiga, konsumtionsfria, resefria liv som behöver levas framöver.

LÄS MER: Recension: ”Sommar i P1” – Lina Watz

Denna gräns passerar Antonelli med råge. Redan efter 15 minuter av mässande börjar det kännas kvavt. Som att sitta av en NO-lektion i slutet av dagen, med bara några dagar kvar till sommarlovet. Det är förstås viktigt. Men det är också riktigt, riktigt tråkigt. Tack och lov för hans nästan fläckfria musikval, med sympatiska stycken från hans hemland Brasilien. Det får det hela att inte helt rasa ihop till en förbisedd timme på SVT Forum.

Allt detta är förstås ett problem. Glappet mellan allmänhetens brist och vilja att ta till sig kunskap och vetenskapens mycket konkreta fakta om världens nära undergång behöver överbryggas. Tyvärr räcker det nog inte med bossanova.

Sommarpratare 11/8

Anna-Lena Laurén, journalist

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.